Rezumat
Pentru a asigura confortul necesar omului, orice locuinta trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte. Fara doar si poate, cea mai importanta dintre cerinte este cea a confortului termic.
Pentru a-l obtine insa, este nevoie de o serie de cheltuieli, mai ales in anotimpul rece sau in cel cald. Misiunea cu adevarat dificila nu este de a obtine temperatura corecta, ci aceea de a o obtine fara cheltuieli foarte mari, iar aici intervine izolatia termica. O izolatie exterioara bine realizata poate sa insemne cheltuieli substantial mai mici pentru incalzire si racire, dar si o serie de alte avantaje, cum ar fi eliminarea igrasiei, izolarea fonica si hidroizolarea.
Pentru cei care doresc sa isi monteze o izolatie de buna calitate, expertii de la cidconstruct.ro au pregatit un set de 5 sfaturi utile si de actualitate.
Alegerea corecta a materialului pentru izolatie
Exista o multime de materiale folosite pentru izolatie, insa 4 dintre acestea sunt foarte folosite, multumita eficientei si a costului: polistiren extrudat 5 cm, polistiren expandat, vata minerala bazaltica si spuma poliuretanica. In principiu, materialul trebuie sa fie ales in functie de buget, de pozitionarea geografica a cladirii, dar cel mai important de solicitarile aparute asupra acestuia.
- Izoleaza foarte bine termic;
- Poate rezista foarte bine la uzura;
- Peretii respira mai bine, datorita permeabilitatii mai bune la vaporii de apa;
- Grosimea polistirenului expandat si densitatea asigura reducerea transferului termic.
Un sfat important din partea specialistilor este sa se caute un polistiren ignifugat, in caz de incendiu.
Izolare exterioara sau interioara?
Izolatia poate sa fie realizata atat la exteriorul cladirii, cat si la interiorul acesteia. Cea mai eficienta varianta este cea exterioara, deoarece izoleaza peretele impotriva temperaturii exterioare, nu interiorul impotriva temperaturii peretelui. O izolatie exterioara nu micsoreaza spatiul locuintei si prezinta o flexibilitate mai mare in ceea ce priveste materialele.
Singurele motive pentru alegerea unei izolatii interioare sunt pretul relativ mai mic si faptul ca poate fi facuta mult mai usor in regim propriu, pentru cei care locuiesc la bloc. Pentru cladirile care au un aspect exterior ce nu poate fi modificat, acest tip de izolatie este singurul acceptat.
Alegerea unei izolatii care sa evite mai multe probleme
In principiu, izolatia trebuie sa satisfaca mai multe nevoi, nu doar cea de termoizolare. O izolare corecta a peretilor inseamna si o hidroizolatie foarte buna, care elimina riscurile de aparitie a igrasiei, a mucegaiului si a acarienilor, dar si o izolare fonica. Desi putini oameni acorda suficienta atentie poluarii fonice, aceasta prezinta un risc crescut pentru sanatate, generand hipertensiune, stres si tulburari ale somnului.
Unul dintre cele mai bune materiale pentru cei care doresc cat mai multe avantaje este spuma poliuretanica. Aceasta este un bun izolator fonic, rezista foarte mult si izoleaza excelent impotriva umezelii. Din pacate este o solutie scumpa. Daca sunt bine montate, vata minerala de sticla si polistirenul, atat cel extrudat, cat si cel expandat, pot avea proprietati decente in acest sens.
Analiza corecta a factorilor externi
O greseala facuta de foarte multi proprietari este faptul ca nu analizeaza cu atentie factorii externi, care solicita cladirea. Pentru o casa de la munte este necesara un alt tip de izolatie decat pentru una la mare sau la campie, deoarece la munte o mare problema este reprezentata de zapezi, in timp ce la campie vanturile sunt cele care solicita foarte mult. O astfel de analiza este bine sa fie facuta de o echipa de specialisti, iar misiunea de a gasi o astfel de echipa este si ea foarte dificila.
Alegerea corecta a echipei care face izolatia
Montarea unei izolatii pare relativ simpla, insa nu este chiar asa. Cei care au aceasta misiune trebuie sa aiba experienta si sa stie foarte bine care este cel mai bun mortar adeziv, cum se armeaza placile si cat de decalate trebuie sa fie, in asa fel incat sa se evite rosturile. Unul dintre sfaturile celor de la cidconstruct.ro este acela de a nu face rabat la calitate, atunci cand vine vorba despre echipa aleasa. Este recomandat, chiar, sa se caute cat mai multe informatii referitoare la modul in care se izoleaza o cladire, in asa fel incat sa se poata urmari cu atentie intregul proces.
De regula, odata realizata, izolatia rezista chiar si cateva zeci de ani, asadar, fiecare efort este justificat.