In tarile mai dezvoltate, aproape 95% din tranzactiile de pe piata imobiliara, sunt practicate cu ajutorul unei agentii imobiliare. In Romania insa, pe piata imobiliara, lucrurile stau cu totul altfel. Peste 65% din tranzactiile efectuate se realizeaza direct, fara a se apela la un agent imobiliar.
Majoritatea persoanelor care vand, declara faptul ca un agent imobiliar, nu ar putea pune mai bine in valoare o locuinta, deoarece acesta este prost platit si nu are un interes prea mare. In plus, pregatirea acestora ar fi minimala.
Desi majoritatea “neprofesionistilor” au disparut de pe piata, odata cu venirea crizei imobiliare, din cauza faptului ca nu au putut oferi servicii atat de bune incat sa-si pastreze clientii si mai ales sa atraga clienti noi, agentii imobiliari in general inca nu si-au castigat pe deplin increderea vanzatorilor. De fapt, nici macar pe jumatate, avand in vedere procentul destul de mare de proprietari care aleg sa rezolve singuri o afacere, in detrimetrul apelarii la un agent imobiliar.
Presedintele Cenutry 21 Romania, firma care a efectuat studiul de piata privind acest aspect al pietei imobiliare din Romania, spune deasemenea ca odata cu venirea crizei, asteptarile vanzatorilor care apeleaza la agentii imobiliare, sunt mult mai ridicate de la acestea, in contextul in care preturile si asa au scazut drastic, pe toate ramurile pietei imobiliare, odata cu venirea crizei in 2007.
Asadar, pentru ca agentiile imobiliare sa fie contactate mai mult de catre vanzatori, ar trebui sa arata acestora ca o intermediere nu poate reprezenta decat un avantaj pentru ei. Asta inseamna insa implicare, personal de calitate, portofoliu gros, raspuns imbatabil in fata concurentei.