prefinantare fonduri ue

Trecerea la euro si consecintele asupra creditorilor

Se pare ca in momentul in care se va face trecerea de la lei la euro, vor fi schimbari negative in dobanzile creditelor in lei …

trecerea la euroDesi este unul din cele mai disputate si discutate subiecte pe plan economic, trecerea la euro este iminenta si inevitabila. Urmarind tarile care au avut parte de acelasi tip de experienta, schimbarea aceasta nu pare deloc una prea buna, de cele mai multe ori, acest lucru putand duce la :

-scumpiri
-micsorarea salariilor
-modificarea contractelor bancare in moduri destul de neconvenabile pentru unii clienti

Iata deci una din cele mai mari ingrijorari ale romanilor, cand vine vorba de aceasta trecere: conversia creditelor care au fost luate in lei. Se pare ca in momentul in care se va face trecerea de la lei la euro, vor fi schimbari negative in dobanzile creditelor in lei. Astfel, spune analistul financiar Teodor Avramescu, clientii bancilor cu credite in lei, vor ramane blocati cu o dobanda a creditului mai scumpa, intr-o valuta pe care nu si-au dorit-o niciodata.

Cel mai rau se pare ca va fi pentru cei care au salariu in lei si au credit in valuta. De ce? Daca ai fi avut salariu si credit in lei, era acelasi lucru, deoarece la 4 lei, se imparteau si salariul si creditul. In cazul salariului in lei si creditului in valuta, salariul se imparte la 4 lei si creditul, ghiciti ce..?! Ramane la fel!

Din fericire insa, avem si parti bune a trecerii de la leu la euro; dispare riscul valutar, ceea ce inseamna ca atat clientii bancilor cat si bancile, vor scapa de fluctuatiile cursului leu-euro. Ratele nu se vor mai schimba, ceea ce este bine si pentru clienti si pentru banci, in sensul ca bancile vor primi toti banii inapoi iar clientii vor fi capabili sa plateasca, datorita faptului ca nu mai exista nici un fel de fluctuatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *