Piata imobiliara Bucuresteana

Cum a aratat piata imobiliara bucuresteana in 2011?

Nevoia de bani, de a achita ratele la banca sau pur si simplu dorinta de a isi schimba locuinta, i-a impins pe 1,3% dintre locuitorii ..

piata imobiliara
Piata imobiliara Bucuresteana

Nevoia de bani, de a achita ratele la banca sau pur si simplu dorinta de a isi schimba locuinta, i-a impins pe 1,3% dintre locuitorii capitalei sa isi scoata apartamentele la vanzare in 2011.

Astfel, pe site-urile de profil, dar si in portofoliul agentiilor imobiliare, au aparut nu mai putin de 25000 de anunturi imobiliare unice. Desi numarul lor nu se poate compara efectiv cu numarul anunturilor din anul 2008, atunci cand piata de profil bucuresteana a inregistrat un numar record de 36 de mii de anunturi unice, cuantumul lor a crescut circa cu 6% fata de anul 2010. Acest lucru indica faptul ca, per ansamblu, piata locuintelor incepe sa isi revina, chiar daca este momentan cu mult mai slaba fata de nivelul de dinainte de criza financiara.

In topul celor mai numeroase tipuri de locuinte scoase la vanzare, conduc detasat apartamentele cu 2 camere (cu circa peste 10,000 de anunturi de la particulari si agentii – unice postate), urmate de cele cu 3 camere – aproximativ 7500 de unitati pe parcursul intregului an si de garsoniere (5100 anunturi imobiliare).

Trebuie sa mentionam si aparitia unui fenomen destul de interesant: bucurestenii au inteles ca nu sunt bani prea multi pe piata, astfel ca au mai scazut din pretul cerut. Drept consecinta, o garsoniera situata intr-o zona buna, care in decembrie 2010 costa circa 38300 de Euro, in decembrie 2011 avea afisat un pret de circa 36000, deci practic, vorbim de o scadere de 6%, scadere nu s-a aplicat doar la garsoniere, ci si la apartamentele cu 2, respectiv 3 camere.

Citeste si:  Legea nr 32 din 2006 privind obligatiunile ipotecare

Singurele tipuri de locuinte a caror pret nu a respectat regula de mai sus, au fost apartamentele cu 4 camere. Fiind considerate de lux, odata cu revenirea usoara a pietei imobiliare, indiferent de cine a postat respectivele anunturi (particulari sau agentii imobiliare), pretul acestui tip de locuinte a crescut cu circa 7%, ajungand la un pret mediu de 97300 E in decembrie 2011, fata de luna similara a anului 2010.

Un evolutie interesanta a avut-o si piata inchirierilor: asa cum spuneam la inceputul articolului, locuitorii capitalei au fost mai tentati sa isi vanda apartamentele, decat sa le inchirieze, astfel ca la sfarsitul anului, numarul de locuinte date spre inchiriere era in cuantum de aproximativ 26,700, cu circa 10% mai putin decat in 2010. Totusi, chiar daca oferta a fost simtitor mai mica, pretul chiriilor a ramas cam la acelasi nivel ca la finele anului 2010. Ca si in cazul segmentului de vanzari, singurele chirii care au “beneficiat” de o crestere, au fost in cazul apartamentelor cu 4 camere, al caror pret lunar a costat undeva in jurul sumei de 660-670, in crestere cu 10% fata de evolutia lor pana la finele anului anterior.

In rest, pretul mediu platit de chiriasi pentru o garsoniera intr-o zona decenta a Bucurestiului a fost de 220-225 de Euro, in scadere cu maxim 3-5%. Sigur, aceasta fluctuatie de pret s-a manifestat doar in unele zone, dar nu a fost o regula general valabila, intrucat nu toti proprietarii au scazut din pretul cerut lunar chiriasilor.

Ei bine, daca piata garsonierelor a scazut, piata apartamentelor cu 2 camere s-a mentinut constanta, cu mentiunea ca in unele cazuri, proprietarii au cerut chiriasilor o suma cu 3% mai mare, fata de perioada similara a anului 2010. Astfel, chiria medie intr-o zona buna a Bucurestiului a ajuns la 325 de euro.

Citeste si:  Programul Prima Casa in 2014

Asemenea apartamentelor cu 2 camere, si pretul chiriilor apartamentelor cu 3 camere s-a mentinut un ton usor ascendent. Nu cu mult, caci pretul mediu s-a invartit in jurul a 450 de E pe luna, in crestere cu doar 1%. Cu siguranta, 1% e o diferenta abia sesizabila, insa conform agentiilor imobiliare, marea majoritate a chiriasilor se tem ca anul 2012, preturile lunare  pe care trebuie sa le plateasca pentru chiriile lor, se vor mentine pe un ton ascendent, indiferent ca vor asista la o crestere de 1 sau de 5%.

Totusi, daca putem trage o concluzie asupra evolutiei pietei imobiliare bucurestene, e faptul ca 2011 a fost un an al stabilitatii, nemaiexistand fluctuatii de pret si de oferta imense, asa cum s-a intamplat intre anii 2008-2010. Dupa cum ati vazut, tendinta proprietarilor a fost aceea de a isi vinde locuintele si nu de a le inchiria (afectand oferta generala pe piata chiriilor), tendinta care se preconizeaza ca se va mentine si in 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *