Evolutia Programului Prima Casa

Evolutia Programului Prima Casa in ultimii 3 ani

O prima statistica a evolutiei programului Prima Casa in primii 3 ani de la aparitia sa, ne arata ca in doar 1100 de zile, romanii au ..

prima casa
Evolutia Programului Prima Casa

O prima statistica a evolutiei programului Prima Casa in primii 3 ani de la aparitia sa, ne arata ca in doar 1100 de zile, romanii au contractat credite de aproape 2 miliarde de euro (1,975 miliarde de euro, ca sa fim mai exacti). Mai mult, conform Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), circa 49500 de romani au luat un credit ipotecar, cifra din care se poatre trage concluzia ca valoarea creditului mediu pentru aceasta perioada a fost de aproximativ 40 de miii de euro.

Totusi, un semn ca programul Prima Casa a luat o amploare extrem de mare pentru piata imobiliara e faptul ca cifra medie a creditelor contractate/an s-a situat in jurul cifrei de 20,000 de unitati, cu o usoara scadere la finele anului 2011(18300 de credite) fata de aceeasi perioada a anului 2010, atunci cand bancile totalizau un numar de peste 20,000 de contracte incheiate prin Prima Casa.

Zonele “hot spot”, adica zonele cu cele mai multe contracte incheiate, au fost ca de obicei, marile orase ale Romaniei, pe primul loc situandu-se, bineinteles, Bucurestiul, ai carui locuitori au cerut aproximativ 30% din numarul total de credite acordate. Pe locurile urmatoare se situeaza Timisoara, Arad, Iasi si Brasov, cu procente asemanatoare.

Cati Romani Isi Permit Sa Acceseze Programul Prima Casa?

Odata cu resimtirea efectelor crizei financiare, puterea de cumparare a romanilor a scazut cu mult mai mult decat previziunile specialistilor de la acea vreme. Bineinteles, primul sector afectat a fost piata imobiliara, care drept consecinta, a scazut extrem de mult, ducand la incetarea constructiilor, precum si la falimentul catorva dintre dezvoltatorii imobiliari.

Citeste si:  Care sunt previziunile pietei imobiliare in 2014 in Europa

Momentan, majoritatea tipurilor de credit nu sunt adaptate posibilitatilor de plata ale romanilor, astfel ca singura cale de a avea propria casa, este pentru multi accesarea unui credit ipotecar prin programul Prima Casa. Chiar si asa, majoritatea familiilor care se inscriu in program au o limita de buget setata undeva in jurul cifrei de 70,000 de Euro.

Ei bine, la o prima vedere, acest prag e relativ ridicat, insa din pacate, numarul de locuinte aflate la vanzare la un pret care sa nu treaca de aceasta suma nu e decat de 28,4% din totalul locuintelor scoase la vanzare.

Paradoxal, in ciuda numarului mic de vanzari, precum si a posibilitatilor reduse de plata ale romanilor, circa 40% din locuintele puse la vanzare au preturi ce depasesc pragul de 100,000 de Euro.

Totusi, previziunile specialistilor imobiliari spun ca, daca anul 2011 a fost un an al stabilitatii, in care preturile au fluctuat usor, 2012 se anunta un an al revenirii pietei imobiliare, astfel incat exista posibilitatea ca preturile locuintelor sa creasca usor. Momentan, atat pretul la manopera cat si pretul materialelor de constructie, este destul de mic, insa daca tinem cont ca multe dintre banci cer avans pentru un credit ipotecar minim 30% din suma ceruta, exista riscul ca pretul elementelor de mai sus sa creasca, iar acest lucru sa se reflecte in termen de 3-6 luni intr-un pret mai mare al locuintelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *