Cresc taxele si impozitele notariale

Impozitele si taxele notarilor mai mari cu 10%

Tranzactii imobiliare mai scumpe datorita cresterii taxelor si impozitelor notariale. Se schimba grila de impozitare a locuintelor …

taxe si impozite notariale
Cresc taxele si impozitele notariale

Tranzacţiile imobiliare vor fi, în acest an, mai scumpe cu pînă la 10%. Această scumpire este cauzată de schimbarea grilei pe care o folosesc notarii când calculeaze taxele şi impozitele minime pentru tranzacţiile cu apartamente. Astfel, în Bucureşti notarii au stabilit valori mai mari în medie cu 5%-10% faţă de anii trecuţi când aceste taxe au scăzut.

O nouă grilă de impozitare

Schimbarea grilei de impozitare şi de taxare este argumentată de notari prin faptul că valorile din grilă erau mult prea mici, comparativ cu nivelul real al pieţei. O dată pe an, notarii actualizează expertizele privind valoarea de circulaţie a imobilelor, expertize care sunt cuprinse ulterior într-o grilă, comunicată şi direcţiilor teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice. Ghidul se bazează pe analiza tranzacţiilor încheiate în  anii anteriori şi pe anticiparea evoluţiei ulterioare şi este prima dată în ultmii ani când se majorează aceste valori.

Ghidul valorilor orientative ale proprietăţilor imobiliare pentru 2012 împarte Bucureştiul în 59 de zone. Potrivit acestui document, preţurile locuinţelor diferă în funcţie de poziţionare, dar şi de alţi factori precum etajul, gradul de confort sau anul construcţiei.

Nivel minim pentru evitarea fraudelor

Ghidul cuprinde valori care se situează sub preţurile reale de tranzacţionare şi reprezintă un nivel minim la care se raportează un notar în momentul în care încheie contractul de vânzare-cumpărare. Cu alte cuvinte,  impozitul nu poate fi mai mic decât cel aferent preţului din Grilă, chiar dacă vânzătorul convine cu cel care cumpără asupra unui preţ mai mic. De exemplu, dacă un apartament de trei camere pe Calea Griviţei, în zona staţiei de metrou Basarab, la etajul doi al unui bloc construit înainte de anul 1960, era impozitat anul trecut la valoarea de 38.900 euro, conform noii Grilei Notariale, acesta va fi impozitat la 40.000 de euro. Sau un apartament cu două camere din cartierul Drumul Taberei, într-un bloc construit în 1981 pe strada Constantin Titel Petrescu, la etajul 5, a crescut de la 32.700 euro la 34.360 euro, potrivit aceluiaşi document.

Citeste si:  Cladirile clasa A de la AFI Business Park Cotroceni isi aspteapta ocupantii

Tranzacţiile imobiliare se menţin constante în ciuda crizei

În ciuda crizei imobiliare, notarii din România susţin că se fac tranzacţii imobiliare în continuare la un nivel ridicat afirmând că se încheie numeroase contracte. „Toate datele disponibile în piaţă arată o scădere generală a preţului activelor imobiliare, în ultima perioadă. Cu toate acestea, un indiciu important privind evoluţia pieţei este oferit de lichiditate (numărul de tranzacţii), element puternic corelat cu preţurile. Piaţa românească este expusă unor riscuri suplimentare, datorate tranzacţionării în monedă străină, scăderii populaţiei şi numărului extrem de mare de locuinţe ocupate de proprietari. Această situaţie este amplificată de lipsa de transparenţă a pieţei (inexistenţa unui indice imobiliar oficial), costurile ridicate şi viteza scăzută de tranzacţionare”, se menţionează în ghid.

Grila este de fapt sub preţul pieţei

Pe de altă aprte, chiar dacă grila indică o majorare de 5-10%, uneori şi mai mult, a valorilor de tranzacţionare pentru apartamentele din Bucureşti, acestea se află în realitate mult sub preţurile cerute de proprietari şi, în majoritatea cazurilor, şi sub valorile reale de vânzare ale imobilelor. De exemplu, un apartament cu două camere, construit între 1960 şi 1977, situat în zona Dristor, la un etaj intermediar, are preţul afişat în grila notarială de 28.470 de euro, faţă de 27.100 de euro anul trecut. Preţul este însă mult mai mic raportat de  preţul de listare afişat pe www.imobiliare.ro pentru o locuinţă din această categorie care este de 48.000 de euro (apartament cu două camere, de 51 de metri pătraţi utili, construit în anul 1970) şi 63.000 de euro (un apartament din 1975, situat la etajul doi din 11, cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi).

Citeste si:  Europa Spre Faliment?

Un ghid anti-fraudă

Notarii susţin că valorile luate în calcul nu reprezintă un barometru real al pieţei rezidenţiale. „Această grilă nu este decât o evaluare la nivel minimal a pieţei”, spune Iulian Niculae, directorul general al agenţiei Victoria Consult. Acesta precizeată că este vorba doar de nişte praguri minime, orientative, arătând un trend, şi nu trebuie considerate nişte valori absolute. Totodată, directorul menţionează că grila notarilor are în primul rând un rol anti-fraudă pe piaţa imobiliară. De exemplu, dacă cei doi actori ai procesului de vânzare cad de acord să declare un preţ mai mic al imobilului decât cel real pentru a plăti taxe mai mici, atunci impozitul plătit statului se va calcula pe baza sumelor prevăzute în grila notarială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *