Luna decembrie a lui 2013 a adus o veste buna pentru patronii IMM-urilor care doresc sa isi dezvolte afacerea, acestia putand acum sa acceseze credite de pana in 5 milioane de lei garantate in proportie de 50% de catre stat. In data de 5 decembrie 2013 a fost aprobata OUG nr.92/2013 care prevede normele metodologice de aplicare a Programului de garantare a creditelor pt IMM-uri prin HG nr. 936/2013.
Normele OUG nr. 92/2013 stabilesc ca IMM-urile pot contracta un singur credit in valoare de maxim 5 milioane lei cu o perioada maxima de rambursare de doi ani, acesti bani putand fi folositi numai la finantarea capitalului de lucru si in nici un caz la refinantarea altor credite detinute de firma. De asemenea, in anumite conditii, perioada de rambursare a creditului poate fi prelungita cu inca un an.
Care este perioada in care IMM-urile pot aplica la acest program
OUG nr. 92/2013 stabileste ca programul se va desfasura pe o perioada de trei ani de la data intrarii acestuia in vigoare, adica pana in decembrie 2016, iar statul va garanta aceste credite prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentri IMM-uri in limita plafonului de 2 miliarde de lei.
Obligatiile IMM-urilor
Pe langa marele avantaj oferit de catre acest program (garantarea de catre stat a jumatate din suma imprumutata), revin si anumite obligatii IMM-urilor:
- Acestea trebuie sa constituie in favoarea statului roman o ipoteca imobiliara asupra tuturor conturilor pe care le are deschise la banca finantatoare.
- Actionarii si administratorii firmelor care contracteaza imprumutul si care detin minim 50% din capitalul acestora vor trebui sa garanteze cel putin un angajament personal in numele si in contul statului.
Odata incheiat contractul de ipoteca imobiliara, acesta va fi inscris la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare de catre banca finantatoare, in urma careia aceasta va primi un mandat special. De asemenea se va incheia o conventie intre banca finantatoare, IMM si stat, reprezentat de MFP (Ministerul Finantelor Publice), prin care banca sa poata dispuna de sumele aflate in conturile IMM-ului care a contractat imprumutul fara consimtamantul acesteia, dar numai la instructiunile primite de la MFP.
Cine poate beneficia de acest program
IMM-urile care vor sa aplice la acest program trebuie sa indeplineasca toate cerintele de mai jos:
- Sa nu se afle in situatia in care sa nu fie capabile sa isi stopeze pierderile din resurse proprii sau sa nu fie in proportie foarte mare aproape de faliment.
- Sa nu se afle in litigiu cu Ministerul Finantelor Publice sau cu institutia de credit cu care lucreaza, in calitate de parat.
- Sa nu figureze in baza de date a CRC (Centrala Riscurilor de Credit) cu credite nerambursate.
- Sa nu aiba deschisa procedura de insolventa impotriva IMM-ului.
- Sa nu aiba incidente majore inregistrate in ultimile 12 luni la CIP (Centrala Incidentelor de Pati) legate de cecuri si bilete de ordin.
- Sa prezinte bancii finantatoare garantii care cumulate cu garantia acordata de stat prin intermediul programului sa acopere cel putin 100% din valoarea imprumutului.
- Sa aiba cel putin 3 ani de la infiintare in care sa fi realizat bunuri sau servicii.
- Sa aiba bilanturi contabile incheiate cel putin in ultimile doua exercitii financiare anterioare cererii de imprumut.
- Sa inregistreze profit in ultimul bilant contabil.
- Sa nu aiba datorii la bugetul general consolidat sub forma de contributii, taxe, impozite, etc.
Cine nu poate beneficia de acest program
Chiar daca se incadreaza in toate cerintele de mai sus, IMM-urile cu anumite activitati nu pot aplica la acest program. In aceasta categorie intra cele care se ocupa cu: intermedieri financiare, asigurari, jocuri de noroc si pariuri sportive, tranzactii imobiliare, productie sau comercializare de tutun, alcool, armament, explozibili, munitie, plante, substante aflate sub control national, substante si preparate stupefiante sau psihotrope, activitati de investigare si protectie, activitati de inchiriere sau leasing.
Norme metodologice de aplicare a schemei de finantare
- Rata dobanzii se calculeaza in functie de indicele ROBOR la 3 luni, plus o marja de maxim 3,5% pe an.
- Institutiile de credit nu pot percepe comision de rambursare anticipata.
- Contractul de credit nu poate contine clauze prin care acesta sa poata fi modificat unilateral de catre banca.
- Conditiile de creditare vor fi mentinute pe toata perioada de derulare a contractelor.
- Tragerile din linia de credit se pot face atat integral cat si partial.
Acte necesare acordarii unui imprumut prin acest program
IMM-urile care vor sa aplice la acest program trebuia sa depuna la dosarul intocmit de institutia finantatoare urmatoarele documente:
- certificate de atestare fiscala, aflate in termenul de valabilitate, din care sa reiasa ca solicitantul nu are datorii la bugetul general consolidat.
- declaratia pe proprie raspundere a beneficiarului din care sa rezulte incadrarea in categoria IMM.
- declaratia pe proprie raspundere a beneficiarului din care reiasa indeplinirea anumitor criterii de eligibilitate si care sa fie emisa cu maxim 10 zile inainte de depunerea solicitarii.
- rezultatul primit de la CIP din care sa reiasa ca beneficiarul nu a avut incidente majore in ultimile 12 luni cu cecuri sau bilete de ordin, rezultat emis cu maxim 10 zile inainte de depunerea solicitarii.
- rezultatul primit de la CRC din care sa reiasa ca beneficiarul nu figureaza cu credite nerambursate sau figureaza cu credite fara risc de nerambursare, emis cu maxim 10 zile inainte de depunerea solicitarii.
- certificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comertului din care sa reiasa ca beneficiarul nu a intrat in procedura de insolventa, certificat eliberat cu maxim 10 zile inainte de depunerea solicitarii.
S-ar putea sa te intereseze si:
-
Peste 22 miliarde de euro – valoarea garantiilor imobiliare pentru creditele bancare
-
Programul Prima Casa se va prelungi, dar va avea modificari
-
Programul Prima Casa continua si in 2015 – topul celor mai ieftine credite
-
Statul garanteaza peste jumatate din creditele imobiliare
-
Programul Prima Casa nu va ramane fara fonduri in 2014