In 2014, ca si in anii precedenti, continua programul sustinut de Guvern, adica acela de garantare a anumitor sume pentru cei care isi cumpara locuinte. Plafonul total la care s-a ajuns in acest an este de 2.083 milioane de lei, suma reprezentand un plafon de 1,2 miliarde de lei acordate pentru anul acesta, identica cu cea din 2013, la care se adauga sumele neutilizate anul trecut in valoare de 883 milioane de lei.
Pe langa aceasta suma de peste 2 miliarde de lei se mai adauga inca pe atat deoarece de anul acesta si bancile au obligatia de a-si asuma riscul de nerambursare in proportie de 50%.
Din plafonul aferent anului 2014, aproximativ 495 milioane de lei sunt destinati strict achizitionarii locuintelor construite de ANL (Agentia Nationala de Locuinte).
Prima Casa in 2014
O prima schimbare adusa programului Prima Casa este aceea ca pentru anul 2014 plafonul de garantare poate fi utilizat numai pentru creditele in lei. Plafoanele maxime ale creditelor sunt: 60.000 de euro (echivalent in lei) pentru locuinte vechi, 70.000 de euro (echivalent in lei) pentru locuinte noi si 75.000 de euro (echivalent in lei) pentru locuintele colective construite de la zero. In cazul achizitionarii unei locuinte mai scumpe, diferenta trebuie suportata de catre cumparator.
Avansul pentru cumpararea unei locuinte prin programul Prima Casa este de 5%, comisionul anual ce va fi platit catre Fondul de Garantare este de 0,49%, iar dobanda stabilita este de maximum ROBOR + 2,5%.
Tipuri de locuinte ce pot fi achizitionate:
- locuinte deja finalizate si destinate achizitionarii, inclusiv cele ale ANL date in exploatare.
- locuinte care nu sunt finalizate dar care se afla in diverse faze de constructie si sunt destinate achizitionarii, inclusiv cele ale ANL aflate in faza de constructie.
- locuinte ce urmeaza a fi construite de catre beneficiari individuali, inclusiv cele construite prin programele ANL.
- locuinte ce urmeaza a fi construite de asociatii formate din minimum doi beneficiari dar care nu au personalitate juridica. In acest caz, exista conditia ca terenul pe care se construieste sa fie cel putin in proprietatea unuia din membrii asociatiei.
Criterii de eligibilitate:
– in cazul in care se detine o locuinta mai mica de 50 de metri patrati si se doreste achizitionarea uneia cu o suprafata mai mare.
– cumparatorul trebuie sa detina minim 5% din pretul de achizitie al locuintei sau din suma creditata in cazul in care locuinta este mai scumpa si numai o parte din bani sunt imprumutati prin programul Prima Casa.
– este obligatorie constituirea unui depozit colateral pentru garantarea dobanzii in care se va depune o suma egala cu trei rate de dobanda si care va fi valabil pe toata perioada finantarii.
– este obligatorie pastrarea locuintei pe o perioada de cel putin 5 ani de la cumparare.
– este obligatorie asigurarea locuintei cumparate impotriva tuturor riscurilor, avand ca beneficiar statul roman, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, pe toata perioada desfasurarii creditului.
Prin intermediul programului se poate achizitiona o singura locuinta finalizata sau se poate construi o singura casa.
Banca ce a primit cel mai mare plafon de garantii pentru 2014 este BRD, banca care anul trecut a acordat cele mai multe credite Prima Casa. Pentru BRD au fost alocati 320 milioane de lei.
BCR se afla pe locul doi cu un plafon de 252 milioane de lei la care se adauga fondurile necheltuite anul trecut.
In 2013, valoarea medie a finantarilor prin programul Prima Casa s-a situat in jurul sumei de 37.000 de euro.
S-ar putea sa te intereseze si:
-
Peste 22 miliarde de euro – valoarea garantiilor imobiliare pentru creditele bancare
-
Programul Prima Casa se va prelungi, dar va avea modificari
-
Programul Prima Casa continua si in 2015 – topul celor mai ieftine credite
-
Statul garanteaza peste jumatate din creditele imobiliare
-
Programul Prima Casa nu va ramane fara fonduri in 2014