Romania va avea o harta a zonelor imobiliare inundabile

Harta zonelor inundabile din Romania si efectele pe care aceasta le va avea dupa lansare asupra pietei imobiliare din tara.

harta inundatiiRomania va avea in premiera o harta detaliata a zonelor cu risc de inundatii din intreaga tara. Harta este realizata cu detalii precise legate de zonele imobiliare care sunt in pericol in ceea ce privesc viiturile si nu se rezuma doar la zonele rurale ci detaliaza si marile orase. Desi per total aceasta intitiativa este una binevenita, ea ar putea pune probleme pe viitor proprietarilor care au terenuri sau case in zonele de risc si ale caror preturi vor scadea inevitabil.

Harta este in plan de peste 8 ani, insa banii necesari pentru finalizarea acesteia nu au fost disponibili pana in 2011, cand cu 80% fonduri europene s-au demarat in sfarsit lucrarile de elaborare a hartilor. Romania este codasa la aceasta categorie de harti de risc, alte tari din Europa avand si pana la 5 harti de acest gen realizate de institutii diferite, pe cand in tara singurele variante de harti disponibile pana la lansarea oficiala a proiectului Ministerului Mediului sunt variantele online care sunt mult simplificate si nu reprezinta o baza reala dupa care sa se poata lua masuri concrete pentru managementul riscurilor din zonele afectate.

O harta mai putin detaliata intocmita in anul de 2013 la cererea societatilor de asigurari dezvaluia faptul ca majoritatea suprafetei Romaniei este expusa riscului mediu si mare de inundatii, cu doar cateva judete cu risc mic precum Harghita, Brasov, Gorj, Prahova, Buzau, Botosani sau Bistrita Nasaud. Ministerul Mediului avertizeaza insa ca aceasta harta nu poate fi luata in discutie in ceea ce priveste demararea unor proceduri de minimalizare a riscurilor de inundatii datorita faptului ca nu coincide cu datele adunate pana acum de minister.

Citeste si:  Legea nr 1 din 2000

Zonele cu cel mai mare risc de inundatii

Terenurile bune din zonele cu risc mare de inundatii vor fi mult mai greu vandute si vor ajunge sa aiba preturi egale sau chiar mai mici decat cele mai putin dorite in momentul actual dar amplasate in zone fara risc. Se preconizeaza ca lansarea hartii va afecta puternic piata imobiliara, in mod special cea rurala.

Siretul este in topul raurilor care produc anual victime omenesti la iesirea din matca. Acestuia i se alatura Dunarea, care se revarsa mult mai rar insa cu consecinte catastrofale. La ultima inundatie provocata de Dunare au fost afectate peste 500 km de drumuri si 65.000 de hectare arabile din 154 de localitati.

Orasele cu cel mai mare risc de inundatie din tara se afla pe cursul Muresului si al afluentilor acestuia. Orase precum Satu Mare, Sibiu, Urziceni sau Nadlac se afla in zone rosii care semnaleaza pericolul maxim de inundatie. Autoritatile ridica insa din umeri si promit ca dupa lansarea hartii vor incerca sa ia masuri.

Viituri in Bucuresti

Locuitorii capitalei se simt probabil in siguranta in ceea ce priveste pericolul inundatiilor insa in realitate, nici Bucurestiul nu este ocolit de acest risc. Dupa lansarea hartii de risc pentru inundatii, proprietatile din centrul Bucurestiului, in apropiere de Calea Vacaresti, vor putea sa isi piarda din valoare datorita riscului de inundatii din aceasta zona strabatuta de Dambovita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *