Pretul locuintelor incep sa creasca si sa revina la nivelul de anul trecut

Care mai sunt preturile la locuinte in 2014 comparativ cu 2013 si care e atitudinea generala a cumparatorilor din ziua de azi.

preturi locuinte 2014Comparativ cu luna aprilie 2013 pretul locuintelor este inca usor scazut, insa prezinta un trend ascendent, de scumpire, ce s-a mentinut in primul trimestru al anului si continua deja si in al doilea trimestru.

Conform studiilor preturile locuintelor erau mai mici cu aproximativ 2% pe metru patrat in aprilie 2014 fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar continua sa creasca incet si sigur cu o medie de 2,1%, metrul patrat ajungand in primul trimestru al acestui an de la 919 euro pret mediu pe metru patrat util pana la maxim 938 de euro.

Trendul de crestere se observa in mod special in Bucuresti, Cluj Napoca si Timisoara.

In capitala scumpirea medie in primul trimestru al anului a fost de 1,9%, ajungandu-se de la 1.058 de euro pe metru patrat la 1.078 de euro. Scumpirea principala a fost inregistrata in sectorul apartamentelor noi, care au inregistrat majorari de pret de aproximativ 3%, cu aproape 2,5% mai mult decat scumpirile inregistrate in cazurile apartamentelor vechi. Capitala se afla inca cu 2,7% mai jos la preturi fata de aceeasi perioada din anul trecut.

In Cluj-Napoca pretul mediu a crescut din februarie pana in aprilie cu 3,8%, diferenta dintre apartamentele vechi si noi fiind de asemenea notabila. Apartamentele noi din oras s-au scumpit cu 5,6% dar sunt in continuare cu 8,3% mai ieftine decat in anul precedent, pe cand apartamentele vechi au inregistrat o ieftinire de 1% dar sunt cu 0,8% mai scumpe decat in aprilie  2013.

Timisoara este singurul oras din tara unde preturile apartamentelor sunt mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut, inregistrandu-se o scumpire medie cu 3%.

Citeste si:  Ce aduce 2014 in privinta creditelor bancare

Nu toate orasele din tara inregistreaza cresteri la preturile apartamentelor, exemple clare fiind Constanta si Brasovul.

In Constanta preturile s-au mentinut la acelasi nivel de aproximativ 850 de euro pe metru patrat, cu aproape 2% mai putin decat in primul trimestru al anului trecut.

In Brasov situatia se afla la polul opus, toate proprietatile imobiliare fiind in curs de ieftinire. Cel mai mult s-au depreciat preturile locuintelor noi cu 6%, preturile locuintelor vechi scazand doar cu 0.5%. Diferenta dintre aprilie 2013 si aprilie 2014 in materie de pret pe metru patrat in Brasov este de 3,7%.

Preturile apartamentelor in marile orase continua sa fluctueze, iar suma platita pe metru patrat difera foarte mult in functie de asezare si facilitati. In capitala targul imobiliar de anul acesta a prezentat garsoniere pornind de la 21.000 de euro, apartamente cu 2 camere de la 26.500 de euro si apartamente cu 3 camere de la 34.500 de euro. Acestea sunt valori minime si nu trebuie luate drept preturi de referinta. Cea mai scumpa locuinta pusa in vanzare in Bucuresti in primul trimestru al anului a fost in valoare de 1.5 milioane de euro si nu si-a gasit inca proprietar.

Majoritatea cumparatorilor vor aproape gratis

In anul 2014 previziunile optimiste ale analistilor s-au dovedit deci valide, cresterea treptata a preturilor din primele doua trimestre ale anului demonstrand faptul ca piata imobiliara trece printr-o perioada de dezmortire.

Cu toate ca anul a inceput cu un trend ascendent ce s-a mentinut in primele 6 luni micsorand treptat diferenta intre nivelul preturilor din 2013 si cele de anul acesta, cei mai multi particulari nu sunt convinsi ca piata imobiliara a intrat intr-un final in procesul de restabilizare.

Citeste si:  Proiectele imobiliare aflate in insolventa incep sa se vanda din nou

Gimo.ro a realizat un sondaj desfasurat pe prima jumatate a anului pentru a descoperi care este atitudinea generala in ceea ce priveste evolutia pietei pe anul 2014.

In ciuda majorarilor de preturi si previziunilor analistilor, cei mai multi utilizatorii Gimo.ro se declara neconvinsi in legatura cu afirmatia ca piata ar fi in revenire.

Din numarul total de persoane care au raspuns sondajului, o majoritate de 58.6% considera ca preturile vor continua sa scada din lipsa de surse de finantare. Acest raspuns ilustreaza corect atitudinea cumparatorilor care continua sa incetineasca dezmortirea naturala a pietei asteptand sa cumpere tot mai ieftin.

Desi expertii agentiilor imobiliare si analistii de specialitate considera ca preturile au ajuns la un punct minim de unde nu mai pot decat sa creasca, peste jumatate din utilizatorii Gimo.ro continua sa astepte ieftiniri si mai mari.

Din categoria persoanelor fie mai realiste, fie bine informate, care intuiesc corect tendintele pietei, 19.56 % considera ca exista destule semne ca piata este in revenire iar tendinta ascendenta a preturilor va continua, iar 14,83% se asteapta la o stagnare, urmata de o perioada de crestere.

7.26% din participantii la sondaj s-au abtinut din a-si exprima opinia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *