Oportunitate noua de investitie pentru persoanele fizice – terenurile agricole

Conditiile ce trebuie indeplinite de persoanele care doresc achizitionarea a peste 100 ha teren agricol si ce trebuie sa faca vanzatorul pentru a vinde teren agricol.

terenuri agricole investitiiInteresul pentru agricultura este in crestere in ultimii ani, urmand un trend invers proportional cu evolutia pietei imobiliare. Terenurile extravilane sunt destul de cautate in mod special in zone precum Banatul, insa cei mai multi cumparatori interesati se lovesc de procesul relativ complicat de realizare unei astfel de tranzactii. Pentru a putea profita de oportunitatile de investitie in terenurile agricole, persoanele interesate trebuie sa inteleaga mai intai conditionarea exercitata asupra dreptului de preemptiune incepand cu luna aprilie 2014.

Vanzarile de terenuri agricole sunt in trend ascendent

In zonele de vest ale tarii in mod special dar si pe restul teritoriului se observa o tendinta ascendenta clara in materie de tranzactii cu terenuri agricole. Strainii sunt tot mai interesati de agricultura in Romania iar acest interes crescut stimuleaza si interesul investitorilor autohtoni.

Preturile pe hectar fluctueaza destul de mult in functie de zona si dimensiunile terenurilor, insa cele mai scumpe terenuri extravilane se concentreaza pe zona judetului Timis unde hectarul ajunge pana la 3600 de euro pe cand in zone precum Botosani hectarul costa cu pana la 1000 de euro mai putin.

Momentul este oportun pentru investirea in terenuri agricole in conditiile in care incepand cu 1 ianuarie 2014 si liberalizarea pietei funciare persoanele fizice au dreptul sa detina mai mult de 100 de hectare de teren extravilan cu scop agricol, iar guvernul va rasplati agricultorii activi incepand cu 2015. in Seria de conditii pe care cumparatorii trebuie sa le indeplineasca este una destul de stricta.

Legea 17/2014

Legea 17/20114 are ca scop reglementarea procesului de vanzare-cumparare a terenurilor extravilane agricole si vine ca modificare a legii nr 268/2001.

Citeste si:  Legea nr 112 din 1995

Se urmareste crearea oportunitatilor de comasare a terenurilor in vederea obtinerii unor loturi de dimensiuni potrivite pentru dezvoltarea fermelor agricole si o exploatare viabila economic a suprafetei agricole disponibile.

In ciuda intentiei initiale, prin natura sa legea 17/2014 nu face decat sa ingreuneze intrarea de noi investitori pe piata agricola complicand intregul proces.

Terenuri de peste 100 de hectare pentru persoane fizice

Pentru a obtine cel putin 100 de hectare de teren in vederea dezvoltarii pe domeniul agriculturii, persoana interesata trebuie sa indeplineasca o serie de criterii importante:

  • Acesta nu se poate afla in sfera preemptorilor identificati de noua lege;
  • Nu poate avea nici un antecontract incheiat inainte de momentul intrarii in vigoare a legii (11 aprilie 2014);
  • Nu intentioneaza sa faca apel la metode de obtinere a proprietatii prin donatie, schimb sau vanzare intre rude pana la gradul al 3-lea;
  • Este interesata de un teren care este inscris in cartea funciara si nu se afla in zone ce necesita aviz special;
  • Are cunostinte de agricultura si a activat peste 5 ani pe acest sector.

Persoanele care se incadreaza in aceste criterii de selectie au in fata un proces lung si de durata in care totul depinde de cunostintele vanzatorului si modul in care acesta gestioneaza numerosii pasi necesari pentru realizarea tranzactiei. In medie, de la ajungerea la un acord in privinta pretului si pana in momentul in care noul proprietar intra in posesia terenului poate trece cel putin o luna si jumatate, insa poate fi vorba chiar si de cateva luni.

Problema principala de care se lovesc persoanele care doresc sa obtina cel putin 100 de hectare de teren este fragmentarea puternica a suprafetelor agricole. Cele mai multe loturi au suprafete de aproximativ 10 hectare, iar loturile de peste 100 de hectare sunt deja vizate de marii investitori.

Citeste si:  Tinerii vor putea cumpara locuinte ANL in rate incepand cu anul acesta

Ce pasi trebuie sa urmeze vanzatorul unui teren agricol

Situatia nu este mai simpla nici pentru vanzator care este fortat sa urmeze o serie lunga si complexa de pasi ce il poarta prin incalcita birocratie din Romania.

1. Initial vanzatorul trebuie sa solicite primariei confirmarea cu nu este nevoie de aviz de la Ministerul Culturii pentru vanzarea terenului.

2. Vanzatorul trebuie sa depuna un dosar complet la primarie, cu pretul cerut, conditiile in care urmeaza sa se realizeze vanzarea si lista completa a titularilor dreptului de preemptiune.

3. Titularii dreptului de preemptiune au intaietate fata de client, acestora oferindu-li-se o perioada de gratie de 30 de zile in care pot comunica daca doresc sa achizitioneze terenul in conditiile dictate de vanzator.

4. Dupa 30 de zile primaria elibereaza o adeverinta care certifica faptul ca titularii de preemptiune nu sunt interesati de teren. Pentru a vinde terenul cumparatorului, vanzatorul are nevoie de aceasta adeverinta motiv pentru care nici o tranzactie de acest gen nu se poate incheia in termen mai scurt de 30 de zile.

In cazul in care un titular de preemptiune este interesat, iar cumparatorul contracareaza cu o oferta mai avantajoasa, vanzatorul este fortat sa reia intregul proces depunand o noua oferta la primarie cu suma noua oferita de cumparator. Prin urmare se mai pot pierde inca 30 de zile in acest mod.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *