In 2015 se vor plati taxe cu pana la 12% mai mari la tranzactiile imobiliare

Taxele si impozitele platite la notar pentru tranzactiile imobiliare se maresc incepand din ianuarie 2015 cu pana la 12% in functie de amplasamentul apartamentului.

taxe tranzactii imobiliareIn 2015 se recalculeaza grilele notariale conform carora se platesc taxele si impozitele pentru tranzactiile imobiliare, astfel incat se vor plati sume cu 3% pana la 12% mai mari la vanzarea sau cumpararea unui apartament in Bucuresti.

Recordul de cresteri s-a inregistrat in zonele ultracentrale ale Bucurestiului unde notarii au stabilit valori cu pana la 12% peste cele stabilite pentru 2014 la toate categoriile de apartamente astfel incat, incepand cu 1 ianuarie, un apartament confort 1 sporit de doua camere in Calea Victoriei va fi trecut in grilele notariale cu o valoare minima de aproape 72.000 de euro, cu aproximativ 6000 de euro mai mult decat in anul 2014.

Alte zone afectate de aceste cresteri au fost si Calea Calarasilor, Piata Arsenalului si Bulevardul Libertatii sau Dristorului cu valori ce ajung pana la 8% si chiar 10%, astfel apartamente cu doua camere fiind evaluate in aceste zone cu aproximativ 65.000 de euro.

Apartamentele din zonele Tunari si Calea Mosilor au crescut cu valori medii de 6%, situandu-se in jurul sumei de 61.000 de euro, iar pe Bulevardul Theodor Pallady, Liviu Rebreanu sau Calea 13 Septembrie, scumpirile au oscilat intre 3% pana la 6%.

In Dristor si pe Strada Aviatiei valorile cresc cu 3%-4%, la fel si pe B-dul Timisoara si in Drumul Taberei, iar pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, Bulevardul Basarabiei, Soseaua Andronache, strada Suhard, s-au inregistrat cresteri cu 1%-3%.

In Tineretului, valorile sunt in crestere cu 5%.

Ghidul complet al acestor valori orientative imparte Bucurestiul in 86 de zone, iar apartamentele sunt categorisite si ele in functie de etaj, confort si anul de constructie al blocului. Aceasta grila este reactualizata anual si comunicata directiilor teritoriale apartinand de Ministerul Finantelor Publice. Acest ghid trebuie respectat de toate birourile notariale.

Citeste si:  Legea NR. 85 Vanzarea locuintelor

In ciuda acestor cresteri, valorile din grila raman semnificativ mai mici decat preturile de tranzactionare medii, acestea reprezentand suma minima pe care se poate incheia un contract de vanzare-cumparare.

Pentru a descuraja afacerile imobiliare bazate pe cumpararea sub pretul pietei si vanzarea imediata, din 2007 exista un sistem de impozitare diferentiata, astfel incat proprietarii care vand imobile ori terenuri la mai putin de 3 ani de la achizitie sunt fortati sa plateasca o cota de impozit de 3% la o valoare a proprietatii de peste 200.00 de lei + o taxa de 6.000 de lei si o cota de 2% la suma cu care sunt depasiti cei 200.000 de lei, pe cand la vanzarea peste mai mult de 3 ani, se plateste o cota de impozit de 2% + 4000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *