Credite ipotecare vs. Programul Prima Casa

Esti interesat de programul PRIMA CASA ? Esti sigur ca detii toate informatiile necesare pentru a demara formalitatile …

Credite ipotecare vs. Programul prima Casa – avantaje si dezavantaje

Esti interesat de programul PRIMA CASA ? Esti sigur ca detii toate informatiile necesare pentru a demara formalitatile necesare? Exista diferente intre un credit ipotecar si programul PRIMA CASA ?

Noi vom incerca sa va aducem detalii suplimentare care speram sa va foloseasca in completarea cunostintelor dumneavoastra privind obtinerea unui credit ipotecar sau incadrarea in programul PRIMA CASA.
La nivel national este cunoscut ca acesta reprezinta o posibilitate de obtinere a unui credit pentru cumpararea unei locuinte si ca actiunea este sprijinita de statul roman. Cu ce este diferit acest program fata de un credit ipotecar clasic? Fiecare roman, care vrea sa-si cumpere un apartament sau o casa, are o anume situatie financiara indicata de bugetul familial. Astfel, indiferent de banca la care se apeleaza, fiecarui client i se potriveste o anume varianta de creditare.

Caracteristica principala a programului PRIMA CASA este faptul ca, o persoana care vrea sa achizitioneze un apartament, nu trebuie sa aiba în proprietatea sa o locuinta, la momentul publicarii ordonantei de reglementare al programului de creditare si niciun alt credit ipotecar in derulare. Pentru cumpararea unei case prin creditul clasic de ipoteca este irelevant daca clientul are sau nu o alta proprietare imobiliara, factorul decisiv fiind existenta unui venit lunar semnificativ si a avansului banesc cerut de banca.

Stiati ca dupa 30 de ani de la acordarea imprumutului clientul va plati de pana la 3 ori mai mult decat suma imprumutata? In urma efectuarii unor simulari online la trei banci din Romania s-au constatat numeroase diferente la plata sumei imprumutate fictiv fie prin programului „PRIMA CASA”, fie printr-un credit ipotecar obisnuit. In toate cazurile, s-a ales valoarea imprumutului de 57.000 de euro, iar perioada de rambursare de 30 de ani respectiv 360 de luni.

Citeste si:  Agentie imobiliara sau vanzare in regim propriu? Care varianta este mai eficienta?

De exemplu persoana care doreste achizitionarea unui apartament sau a unei case si apeleaza la un credit ipotecar la BRD trebuie sa plateasca o rata lunara de 475 de euro. La finalul perioadei de rambursare a celor 57.000 de euro obtinuti de la banca, suma totala platita inapoi va fi de aproape 160.000 de euro. De asemenea, pentru accesare creditului ipotecar trebuie sa plateasca un avans de cel putin 20% din valoarea imprumutului. Insa, daca clientul se incadreaza in cerintele din programul PRIMA CASA, el va plati timp de 30 de ani, 332 de euro pe luna si va rambursa in total aproximativ 108.000 de euro.

Situatia este aproape aceeasi si la Raiffeisen Bank. La obtinerea unui credit ipotecar de 50.000 euro pe o perioada de 30 de ani, rata lunara ar fi in valoare de 476 de euro iar suma totala rambursata la finalul imprumutuli ar fi de peste 171.000 de euro. In schimb prin programul PRIMA CASA suma lunara de plata ar fi de 310 euro, ira dupa cele 360 de luni de plata suma totala rambursata ar fi aproximativ de 111.000 euro.

Diferente intre ratele lunare si suma totala se gasesc si la BT (Banca Transilvania). La obtinerea unui credit ipotecar rata lunara ar fi de 471 euro iar la final clientul ar plati peste 164.000 de euro. In cazul finantarii prin programul „PRIMA CASA” rata ar fi de 309 euro iar suma rambursata ar fi de aproximativ 114.000 euro.
In concluzie programul guvernamental „PRIMA CASA” este mult mai avantajos decat un credit ipotecar calsic, cu conditia ca persoana care la solicitat sa nu mai aiba alt imobil pe numele sau.
Avantajele si dezavantajele celor doua forme de finantare au fost analizate si de catre unele firme de brokeraj care au reliefat urmatoarele diferente din punct de vedere al conditiilor generale de acces la creditare si caracteristicile acestora.

Citeste si:  Sfaturi pentru o vanzare rapida a imobilului

Data fiind favorizarea cuplurilor de romani care nu au o locuinta in proprietate si ratele simtitor mai mici fata de alte forme de creditare imobiliara, “PRIMA CASA” se dovedeste a fi, mai degraba, un program social, decat un produs bancar cu scopul relansarii creditarii sau relansarii economice a tarii.
Speram ca informatiile oferite de catre noi au fost edificatoare pentru dumneavoastra in vederea modalitatii de creditare pe care o sa o alegeti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *