UE coace un regulament general pentru piata constructiilor din toate tarile membre

Sectorul constructiilor reprezintă 10% din PIB al UE, angajeaza direct 12 milioane de cetateni europeni, iar 26 de mil ..

Sectorul construcţiilor reprezintă 10% din PIB al UE, angajează direct 12 milioane de cetăţeni europeni, iar 26 de milioane de muncitori sunt dependenţi de acest sector, dar piaţa nu este complet deschisă din cauza standardelor diferite între statele membre, cred cei de la UE. De aceea, Parlamentul European propune simplificarea procedurilor de marcaj de conformitate (CE) şi abordarea problemelor de sănătate şi siguranţă la locul de muncă.

Socialista Catherine Stihler din Regatul Unit a prezentat un raport pe această temă pe 11 octombrie 2010 în comisia pentru piaţa internă. În acesta, ea spune că: „Gardurile bune fac vecini buni, dar în sectorul construcţiilor există prea multe garduri de-a lungul Europei. Noul regulament ar trebui să completeze acest sector al pieţei interne, creând o piaţă unică în care bunurile pot circula liber, asigurând standardele de siguranţă pentru produse, oriunde ar fi produse acestea în Uniunea Europeană.“.

Un alt aspect important vizat de acest raport este cel referitor la sănătatea şi siguranţă la locul de muncă în domeniul construcţiilor. Câteva exemple sunt edificatoare: în Germania un muncitor din 5.000 are un accident fatal în construcţii, iar institutul italian pentru accidentele la locul de muncă a raportat 1.050 de decese pe şantiere în 2009.

De aceea, Catherine Stihler spune că: „Produsele sigure sunt cheia reducerii ratei accidentelor, care este foarte mare în sectorul construcţiilor.“. În raportul menţionat sunt cerute reguli mai clare şi mai stricte privind marcajul de conformitate, mai multă flexibilitate pentru produsele personalizate şi asigurarea standardelor de calitate şi siguranţă. O mai mare atenţie pentru substanţele periculoase şi promovarea reciclării materialelor de construcţii sunt alte propuneri. Parlamentul susţine şi că şantierele trebuie construite astfel încât să nu reprezinte o ameninţare la igiena, sănătatea şi siguranţa muncitorilor şi vecinilor. „Acest regulament consolidează transparenţa în procesul plasării materialelor de construcţie pe piaţă, lucru care ar trebui să ducă la un sistem mai corect şi mai deschis“, a spus Catherine Stihler. Trebuie spus că acest raport va fi votat în comisie pe 8 noiembrie 2010 şi în plen în ianuarie 2011. Aşteptăm să vedem dacă el este considerat important de europarlamentari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *