8 motive pentru care proprietarii de locuinte vechi nu reusesc sa vanda

Piata imobiliara autohtona a devenit in ultimii ani tot mai dificila, iar tranzactiile s-au imputinat. Vina pentru aceasta stare ..

Piaţa imobiliară autohtonă a devenit în ultimii ani tot mai dificilă, iar tranzacţiile s-au împuţinat. Vina pentru această stare de fapt a fost dată pe americani care au provocat criza financiară internaţională şi pe bănci care au blocat creditarea. În plus, s-a spus că preţurile locuinţelor erau mai mari decât ar fi trebuit să fie, deşi preţul corect este obţinut numai în urma întâlnirii dintre cerere şi ofertă. Cu toate acestea mai sunt şi alte motive pentru care unii proprietari nu reuşesc să îşi vândă locuinţele deşi le scot pe piaţă. O tranzacţie de succes poate fi condiţionată câteodată de lucruri mărunte care nu sunt luate în seamă. Iată opt dintre ele:

Alege cel mai potrivit broker imobiliar pentru tine!
În cazul în care vrei să ai parte de o consiliere de bună calitate şi să reuşeşti să îţi vinzi proprietatea trebuie să apelezi la un broker imobiliar profesionist. Înainte de a-l alege, interesează-te despre mai multe condiţii pe care trebuie să le îndeplinească acesta: să aibă o experienţă cât mai mare în domeniu (cât mai mulţi ani de exercitare a acestei meserii, cel mai bine de dinainte de începerea crizei), să aibă o pregătire tehnică de specialitate (şcoli, cursuri, master), să aibă un website unde să îşi prezinte ofertele şi serviciile cât mai transparent, să fie afiliat unei asociaţii profesionale care să garanteze pentru profesionalismul lui. Brokerii imobiliari care îndeplinesc aceste condiţii îţi vor oferi cea mai bună consiliere şi vor reuşi să îţi vândă proprietatea în cel mai scurt timp.

Obţine o evaluare!
Proprietarii ar trebui să obţină o evaluare a proprietăţii lor înainte să o scoată la vânzare pentru că, dacă găsesc un client care vrea să cumpere prin credit (aşa cum sunt majoritatea), iar preţul cerut este mai mare decât îl evaluează banca creşte posibilitatea de a-l pierde dacă acesta nu poate plăti diferenţa. Mai ales că acesta costă în jur de 100 de euro şi te poate ajuta să îţi faci o idee reală despre cât poţi obţine pe locuinţa ta în prezent.

Citeste si:  Ai prima ta locuinta? Ai grija sa o pastrezi!

Urmăreşte evoluţia pieţei!
Este foarte important ca un proprietar să ştie cum evoluează piaţa imobiliara şi să cunoască preţurile solicitate pentru locuinţele comparabile cu a sa. Dacă vezi că o locuinţă similară stă la vânzare de un an cu 100.000 de euro, este aproape sigur că ea nu valorează atât. În plus, trebuie să ştii care sunt pretenţiile cumpărătorilor pentru o locuinţă ca aceea pe care o ai la vânzare şi cum arată cele similare de pe piaţă.

Ai grijă la utilităţi!
Unii cumpărători se interesează de facturile la utilităţi pentru a şti care sunt cheltuielile lunare. De aceea este indicat să nu mai uiţi lumina aprinsă când pleci de acasă, să opreşti aerul condiţionat dacă nu ai foarte mare nevoie de el, să nu laşi aprins televizorul toată noaptea sau să faci baie în fiecare seară timp de o oră. Nu este indicat să exagerezi şi să nu mai foloseşti nimic pentru că nu te va crede nimeni dacă nu ai cheltuieli aproape deloc. Dar, fiind atent la cheltuielile cu utilităţile poţi convinge cumpărătorii că nu va fi costisitor să locuiască acolo.

Vinde o locuinţă verde!
Sunt foarte puţini proprietari care se pot lăuda că au locuinţe mai verzi. De aceea, dacă a ta este realizată din materiale verzi, foloseşte surse alternative de energie şi/sau are pierderi mici de căldură, este foarte bine dacă scoţi aceste aspecte în evidenţă. Un apartament aflat într-un bloc termoizolat şi cu conducte noi sau o casă ce dispune de panouri solare sunt mai bine văzute de potenţialii clienţi. Toate acestea sunt avantaje pe care nu le au prea multe locuinţe.

Citeste si:  Daca renovez, voi vinde mai repede?

Vezi locuinţa ca şi cum ai fi un cumpărător!
Vino acasă şi priveşte-o ca şi cum ai fi un cumparator! Învârtă-te în jurul ei! Care sunt lucrurile care îţi sar în ochi? Acelea vor fi şi cele pe care le va vedea un potenţial client. Aşa cum ştii, prima impresie contează! Se închid bine geamurile? Este afumat peretele din bucătărie? Se scurge bine apa la chiuvetă? Este ruginit gardul? Cade tencuiala de pe casă? Este pătat tavanul de la ultima inundaţie a vecinilor aflaţi deasupra? Toate acestea şi multe altele îţi pot aduce avantaje sau nu în faţa clienţilor. Cu cât va arăta mai bine locuinţa pe care vrei să o vinzi, cu atât mai repede vei găsi un client pentru ea!

Repară ce este stricat!
Înainte să scoţi locuinţa la vânzare este indicat să repari ceea ce este stricat pentru a nu obliga cumpărătorul să o facă şi să ceară o scădere a preţului din această cauză. De obicei te costă mai puţin reparaţiile decât reducerea pe care eşti nevoit să o acorzi cumpărătorului. În plus, puţini sunt cei care vor o locuinţă pe care să fie nevoiţi să o repare înainte să se mute. În prezent, un cumpărător care va avea de ales între două locuinţe similare, aproape sigur o va alege pe cea la care nu are prea mult de investit.

Totul este negociabil!
Încearcă să negociezi tot ce poţi. De la comisionul brokerului sau al notarului, până la preţul obţinut de la cumpărător. Totul este negociabil şi trebuie să profiţi de acest lucru pentru că şi ceilalţi vor face acelaşi lucru. Chiar dacă obţii doar câteva procente, acestea pot fi importante dacă te gândeşti la suma totală. Numai că trebuie să ţii cont de faptul că nu poţi negocia comisionul brokerului decât dacă tranzacţia este una cu o valoare mare. Altfel, brokerul nu-şi va mai da interesul prea tare pentru câteva sute de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *