Agricultura este acum in atentia agentilor imobiliari

Terenurile agricole alipite – o noua modalitate prin care agentiile imobiliare reusesc pe timp de criza sa scoata profit.

terenuri agricoleAgentiile imobiliare au gasit o noua modalitate de a face profit in aceasta perioada inca dificila pentru piata din marile orase, orientandu-se catre tranzactiile cu pamant de la taranii ce detin loturi mici. Strategia adoptata de agentii este una extrem de inspirata, acestia cumparand numeroase loturi alipite de marimi mici si vanzandu-le in terenuri obtinute prin comasare de peste 100 de hectare.

Agentii imobiliari care s-au saturat sa astepte ca pietele din marile orase sa inceapa sa se dezghete si-au indreptat atentia catre fermieri, acestia detinand jumatate din suprafata arabila din intreaga tara. In contextul in care tot mai multe firme mari de agricultura sunt interesate de achizitionarea de terenuri, agentiile imobiliare actioneaza ca mijlocitori, cumparand strategic loturi alipite pe care le pot vinde mai departe, impreuna.

Secretul succesului consta in lipsa de interes a cumparatorilor pentru terenurile mici, pe care taranii le vand la preturi foarte mici si pe care mai apoi agentiile pot obtine profit dublu vanzandu-le firmelor de agricultura in loturi mult mai mari obtinute prin alipire.

Nu este o munca deloc usoara, adesea pentru a obtine suprafete de peste 100 de hectare agentiile trebuie sa negocieze si sa cumpere de la zeci de proprietari, dar profitul final merita pe deplin. Daca taranii sunt dispusi sa vanda loturile mici pe care le detin la preturi de 1.000 de euro pe hectar, marii investitori romani sau de peste hotare sunt dispusi sa plateasca de 3 ori pe atat, iar in unele cazuri chiar mai mult, pentru terenuri de dimensiuni mari.

Astfel, pentru un lot de dimensiunea minima de care sunt interesati marii cumparatori (100 de hectare), profitul agentiilor este intre 200.000 euro si 300.000 de euro, sume deloc neglijabile. Trebuie totusi notat faptul ca acest profit nu se obtine peste noapte, perioada necesara pentru negocierea cu toti proprietarii astfel incat sa poata fi comasate terenuri de asemenea suprafate putand ajunge si pana la 1-2 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *