Pe 30 decembrie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea 288/2010 pentru aprobarea OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori, adică legea care a provocat foarte multe discuţii şi tensiuni la sfârşitul anului trecut. Mai exact este vorba despre legea propusă de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) care a fost modificată de guvern în favoarea băncilor. Astfel, parlamentul, prin această lege, a modificat unele prevederi ale ordonanţei pentru a face băncile fericite şi a nu proteja prea tare consumatorii.
Totuşi există şi câteva baneficii pentru consumatori. De aceea, reprezentanţii ANPC au dat astăzi un comunicat de presă în care sfătuiesc consumatorii care încă nu sunt informaţi cu privire la conţinutul actului adiţional propus de bancă odată cu apariţia OUG 50/2010 să solicite creditorului o copie a respectivul act. Dacă prevederile actului adiţional emis de creditor nu vă convin, transmiteţi acestuia o notificare scrisă de refuz (depuneţi notificarea la registratura creditorului cu număr de înregistrare sau o trimiteţi prin poştă recomandată cu confirmare de primire). Refuzul actului adiţional are ca efect revenirea la prevederile anterioare ale contractului de credit, cu excepţia, dacă este cazul, a clauzelor privind rambursarea anticipată.
Cu toate că ştim care au fost concesiile făcute de guvern băncilor şi ştim că nu consumatorii au ieşit câştigători cu această lege, Constantin Cerbulescu, preşedinte ANPC, este optimist în ceea ce priveşte efectele acestei legi în piaţă şi se amăgeşte singur: „Legea 288/2010 este un punct de referinţă privind activitatea de creditare în România. Consumatorii au obţinut un grad ridicat de protecţie în raporturile cu creditorii şi o mai mare libertate de a alege. Suntem convinşi că ridicarea barierelor privind rambursarea anticipată şi presiunea concurenţei vor crea în scurt timp premisele ca marea majoritate a consumatorilor, inclusiv cei care au contracte în derulare, să poată beneficia de condiţii mai avantajoase de creditare.”.