Cadastru – documentatie si acte necesare

Daca doriti intabularea imobilului in cartea funciara este necesar sa aveti documentatia cadastrala realizata, aceasta ..

Daca doriti intabularea imobilului in cartea funciara este necesar sa aveti documentatia cadastrala realizata, aceasta poate fi facuta numai de catre o firma specializata in acest domeniu sau de catre un inginer cadastral. In medie tariful perceput este in jur de 100 euro pentru un apartament in functie de numarul de camere plata facandu-se de obicei 50% la inceputul lucrarii si 50% la finalizarea acesteia.

Documentatia necesara inginerului cadastral este urmatoarea:
•    Actul de proprietate – copie
•    Actele de identitate ale proprietarului – copie
•    Cerere tip (va va fi pusa la dispozitie de catre inginerul cadastral)
•    Declaratie privind limitele proprietatii va va fi pusa la dispozitie de catre inginerul cadastral)

Dupa predarea acestor acte inginerului cadastral, acesta va depune un dosar la Oficiul de Cadastru. Daca dosarul este acceptat veti primi un numar de inregistrare numit numar cadastral. Dosarul cu numarul cadastral trebuie sa contina urmatoarele acte:
•    Planul de amplasament si delimitarea corpului de proprietate cu figurarea vecinatatilor si calculul suprafetei in cazul terenurilor;
•    Fisa corpului de proprietate;
•    Tabel delimitare vecinatati
•    Plan de incadrare in zona
•    Memoriu tehnic
•    Copii ale actelor puse la dispozitie de dumneavoastra.

Durata de obtinere a numarului cadastral este normal de 10 zile in cazul apartamentelor sau de 25 de zile in cazul unei case, daca se achita o taxa de urgenta aceasta durata se poate reduce la doar cateva zile. Puteti solicita inginerului sa se ocupe si de intabulare, majoritatea expertilor oferind acest serviciu fara a percepe o taxa suplimentara, solicitarea de intabulare se face la Judecatorie si dureaza in medie cam 20 de zile.

Citeste si:  8 motive pentru care proprietarii de locuinte vechi nu reusesc sa vanda

Foarte important de retinut este faptul ca fara plan cadastral nu se poate face nicio instrainare iar in cazul in care imobilul a fost dobandit dupa data de 1 iulie 1999, cand a intrat in vigoare Legea Cadastrului si Cartii Funciare, si deja exista un plan cadastral nu mai este necesara realizarea unuia nou. De cadastru puteti avea nevoie nu numai in cazul unei vanzari ci si pentru o donatie, mostenire sau in situatia cand se instituieste o ipoteca pe imobil. Firmele specializate in cadastru ar trebui sa va ofere urmatoarele servicii: cadastru incluzand si intabularea (inscrierea in cartea funciara), masuratori topografice, consultanta juridica in domeniul cartilor funciare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *