Casele eco, intalnite in general in tari dezvoltate precum Japonia, au inceput sa castige din ce in ce mai mult teren si in Europa. In categoria tarilor in care tot mai multe persoane isi construiesc case eco, intra si Romania, iar asta se intampla datorita climei favorabile folosirii energiei solare si eoliene.
S-a constatat statistic ca in Romania este in crestere numarul proprietarilor de terenuri care doresc sa isi construiasca o casa si care aleg constructiile eco. Acest lucru este posibil si datorita solutiilor tehnice dezvoltate in ultimul timp care permit utilizarea energiei regenerabile cu costuri foarte mici. In plus, beneficiile acestor solutii sunt atat de partea celor ce apeleaza la ele, dar si a mediului inconjurator, in acest fel fiind protejat.
Ce aleg romanii cand este vorba de case eco
Majoritatea aleg constructiile mici si compacte atat pentru a se incadra in bugetele pe care le au, dar si pentru a utiliza terenul in alte scopuri precum amenajarea de gradini. O alta solutie disponibila pentru cei care au terenuri cu adevarat mici este amenajarea gradinii la inaltime, folosindu-se de solutiile tehnice numite “acoperisuri verzi”. Astfel, se pot bucura si de o casa ecologica, dar si de o gradina pe care o pot amenaja dupa bunul plac.
Familiile cu 1-2 copii pot alege constructii de pana in 120 de metri patrati, astfel de locuinte putand sa acopere toate nevoile proprietarilor la costuri de intretinere care se pot incadra in orice buget.
Ce avantaje ofera casele eco
Solutiile tehnice ecologice ce se folosesc in constructia caselor eco sunt multiple:
1. Colectarea apei de ploaie – casele eco sunt prevazute cu sisteme de colectare a apei de ploaie ce este apoi filtrata si poate fi folosita la toalete sau la masina de spalat.
2. Energie electrica eco – casele eco sunt echipate cu sisteme de alimentare cu energie electrica ce folosesc surse regenerabile de genul panourilor fotovoltaice sau echipamente de captare a energiei eoliene.
3. Energie geotermala – aceasta sursa de energie este disponibila numai in anumite zone si nu poata fi folosita la toate casele eco.
4. Sisteme de iluminare ce folosesc lumina soarelui – cercetatorii ce cauta solutii tehnice ecologice au dezvoltat inclusiv sisteme care aduc lumina soarelui in case prin intermediul tuburilor si oglinzilor, in acest fel reducandu-se consumul de energie electrica.
Prin folosirea acestor surse de energie se pot reduce cu peste 80% costurile de intretinere ale unei locuinte, legislatia oferind atat solutii de finantare avantajoase, cat si sponsorizare celor care aleg sistemele ecologice.