Majoritatea bancherilor cred ca acest an va fi unul mai bun, in care creditele se vor vinde mai bine, asta dupa ce intre 2008 si 2013 rambursarile creditelor au fost mult mai mici decat creditele acordate, iar portofoliile bancilor au avut de suferit. Conform datelor BNR, bancile din Romania au incheiat anul cu un stoc de credite de peste 220 miliarde de euro.
Parerile analistilor sunt impartite in ceea ce priveste evolutia creditarii atat catre persoane fizice cat si catre firme pentru anul 2014, dar majoritatea sustin ca va fi una pozitiva. Dupa parerea unora, impulsul pozitiv poate fi dat in primul rand de reducerea dobanzilor, dobanda cheie fiind redusa in patru sedinte consecutive de catre BNR in anul ce a trecut cu cate 1,25% pana s-a ajuns la un nivel de 4% pe an. Pentru inceputul anului 2014 se intrevede o si mai mare relaxare a politicii monetare, toate acestea corelate putand duce la o atitudine pozitiva a potentialilor clienti fata de creditele in lei.
Se presupune ca segmentul de retail va fi animat atat de catre persoanele care si-au rambursat imprumuturile pe perioada de criza, dar si de catre companiile care vor dori sa faca investitii si care la momentul actual au prins curaj observand o usoara crestere a economiei.
Biroul de Credit a raportat un numar de 3 milioane de credite la momentul actual, in scadere cu 1,8 milioane fata de acum 5 ani, acest lucru datorandu-se atat rambursarilor anticipate sau la termen, cat si a creditelor neplatite care au fost scoase din calcul, numarul creditelor acordate in aceasta perioada fiind foarte mic.
Unii analisti atentioneaza ca, pe langa dobanzile mici practicate de banci la creditele in lei, este nevoie si de proiecte fezabile pentru ca economia sa se poata dezvolta. Acestia spun ca lipsa unor proiecte care sa duca la relansarea economica, corelate cu cresterea nivelelor de impozitare, nu vor face decat sa scada volumul creditelor si in nici un caz sa il mareasca. In lipsa solutiilor pozitive care sa demonstreze relansarea economiei, populatia va continua sa se axeze pe economisire si in nici un caz pe contractarea imprumuturilor.
Chiar daca majoritatea analistilor prevad o consolidare a segmentului de creditare pentru 2014, exista si voci care sustin ca fara masuri suplimentare de relansare a economiei acest lucru nu este posibil.