Anul 2013 a venit si a trecut fara sa aduca schimbarile asteptate pe piata imobiliara. Programul Prima Casa, singurul care mentine inca piata imobiliara la nivel de plutire nu a reusit sa revigoreze piata asa cum se prognoza, iar apartamentele noi au suferit cele mai mari ieftiniri cu pana la 15%. Per total, preturile au continuat sa scada, capitala fiind unul dintre orasele in care aceasta reducere s-a resimtit cel mai puternic. In 2013, in capitala se plateau 1.165 de euro pe metru patrat fata de 1.288 de euro pe metru patrat in 2012. Chiar daca prognozele specialistilor in domeniu nu s-au adeverit, iar vanzatorii au continuat sa lase la pret, cumparatorii asteapta ca preturile sa continue sa scada pentru a cumpara.
Acest lucru e confirmat si de sondajul de opinie realizat de Gimo.ro pe parcursul anului trecut, sondaj la care au participat un numar de aproximativ 2700 de vizitatori ai site-ului si care au raspuns la intrebari legate de criteriile care ar incuraja realizarea unei tranzactii imobiliare in anul 2013.
Sondajul pare sa fi atras mai ales raspunsuri din partea persoanelor interesate sa cumpere, un procent covarsitor, de 64.04% raspunzand ca asteapta “o scadere a preturilor”. Este vorba de o tendinta ce vine sa sublinieze o problema fundamentala pe piata imobiliara a momentului, problema ce da nastere unui cerc vicios vinovat de inghetarea pietei din care se intrevad momentan putine solutii de iesire: Cumparatorii asteapta preturi mai mici fara a lua in considerare faptul ca, mai putin in cazul in care intentioneaza sa incheie tranzactia cu banii in mana, imobilul pe care vor fi la randul lor fortati sa il vanda se va ieftini de asemenea. Multi cumparatori par sa astepte situatia ideala insa imposibila din punct de vedere practic in care pot vinde scump si cumpara cat mai ieftin.
Raspunsul “o marire de salariu” a reprezentat doar 5.62% din totalul celor intervievati, reprezentand cel mai probabil procentul de populatie cu salarii peste mediul pe economie, care se pot apropia de conditiile de creditare in cazul unor mariri de salariu in concordanta cu inflatia.
19.1% dintre vizitatorii Gimo.ro participanti la sondaj au raspuns la intrebare ca sunt in asteptarea unor “conditii de creditare mai avantajoase”. In momentul actual, creditarea sau vanzarea unui alt imobil se afla in topul surselor de venit intrebuintate pentru cumpararea de imobile. Cel mai adesea, in afara imobilelor achizitionate prin programul Prima Casa, cumparatorii sunt la randul lor si vanzatori.
10.11% din numarul total de participanti au ales varianta “nu vreau sa cumpar un imobil in 2013”, preferand sa astepte previziunile pe 2014 sau fiind pur si simplu neinteresati in realizarea unei tranzactii de acest gen pana in momentul in care piata nu se stabilizeaza.