Creditul Prima Casa in lei mai scump ca un credit ipotecar standard

Creditul Prima Casa in lei are o dobanda mai mare ca un credit ipotecar standard. Vezi cateva comparatii de dobanzi intre banci.

credit prima-casa
Creditul Prima Casa in lei

Programul Prima Casa nu este prea interesant pentru banci. Chiar dacă au mai scăzut, dobânzile la creditele accesate în lei au rămas în continuare destul de mari, şi chiar depăşesc valoarea celor de la creditele standard în ciuda faptului că statul subvenţionează jumătate din dobândă.

Dobanzi mai mari la creditele in lei

Dupa ce Banca Naţională a intervenit pe piaţa bancară şi a stabilit o nouă dobândă cheie mai mică, iar dobânzile interbancare au scăzut şi creditele ipotecare în moneda naţională s-au mai ieftinit. Însă nu destul de mult pentru că încă sunt mai scumpe decât creditele în euro.

Astfel, potrivit datelor furnizate de finzoom.ro chiar dacă dobânda a scăzut cu 0,44 puncte procentuale ajungând la 9,88% în februarie faţă de ianuarie, tot este mai mare raportată la dobânda anuală efectivă la creditele în euro unde media la dobânzi a scăzut cu 0,2 pp ajungând la 7,32%. Şi DAE arată că sunt mai convenabile creditele în euro fiind de 5,77% faţă de 8,26% în lei în luna februarie. Între timp, la creditele standard, băncile au scăzut şi mai mult DAE la 7,34% la un credit ipotecar în lei şi 5,32% pentru unul în euro.

Cea mai mică rată DAE este de 7,96%

Se observă pe piaţa o lipsă de interes a băncilor de a vinde Prima Casă în lei. De exemplu, cea mai mică DAE este oferită de BCR pentru un credit Prima Casa în lei şi este de 7,96%. La un credit de 248.235 de lei, echivalent cu 57. 000 euro, la un curs BNR de 4,355 lei/euro, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară va fi de 1.722 de lei, iar la final, suma totală ce va fi rambursată va fi de 632.764 de lei.

Citeste si:  IMM-urile se pot imprumuta pana la 5 milioane de lei

Creditele standard în lei mai avantajoase

O altă variantă este de a solicita un credit ipotecar standard. Singurul impediment este că dacă la Prima Casa, avansul este de doar 5%, la un credit ipotecar de exemplu, la ING, avansul este de 15% în cazul în care clientul se încadrează la grupa cu cel mai scăzut risc, în caz contrar trebuie să achite un avans de 20-25% din valoarea casei de cumpărat. Astfel, ING Bank oferă un credit cu un DAE de 7,34%, iar la 57.000 de euro, echivalaţi în lei, rata lunară ar ajunge la 1651 lei, iar la final solicitantul ar plăti 597.290 de lei, cu 35.474 de lei mai puţin decât în cazul creditului similar de la BCR din programul Prima Casă.

DAE mic la creditele în euro

Dacă se schimbă moneda de creditare, şi sumele se reduc. Astfel, cele mai mici dobânzi prin Prima Casă sunt la la BRD: DAE de 5,32%. La un calcul orientativ, pentru un credit de 57.000 de euro, rata lunară ar fi de 304 euro sau 1.324 de lei, cu 398 de lei mai mică decât la creditul Prima Casă în lei de la BCR, şi cu 327 de lei mai mică decât în cazul creditului de la ING. Pentru a accesa un astfel de credit, venitul cerut este şi el mai mic decât la corespondentul în lei, adică 3.100 de lei pe lună. Iar la finalul creditului, s-ar rambursa băncii 112.048 de euro sau 487.970 de lei, sumă mult mai mică decât în cazul unui credit în lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *