Stiati ca doar in Bucuresti sunt peste 3600 de agentii imobiliare? Presupunand ca in fiecare agentie exista cel putin cate un agent imobiliar, dupa un calcul simplu putem concluziona ca exista cel putin cate un agent imobiliar la fiecare 555 de oameni.
Problema principala nu consta in existenta lor, ci in gradul de profesionalism cu care isi trateaza afacerea. De ce spun asta? Pentru ca, la fel cum in fiecare padure exista uscaturi, sunt mari sanse ca atunci cand vreti sa angajati un agent imobiliar care sa intermedieze vanzarea casei sau a terenului dvs, sa dati peste un agent care sa nu stie/sa nu vrea sa isi faca meseria asa cum trebuie.
Cum piata imobiliara este intr-o continua dezvoltare, iar cum cu fiecare zi ce trece, clientii devin tot mai pretentiosi, inainte de a angaja un agent imobiliar, indiferent ca vorbim de una sau mai multe locuinte, e bine sa va asigurati ca ati facut alegerea corecta.
In primul rand, orice agentie de profil care se respecta, investeste mult in imaginea ei si in imaginea agentilor sai. Aflati daca agentia cu care vreti sa incheiati un contract are un site de prezentare si accesati-l: teoretic, site-ul ar trebui sa fie bine facut, sa aiba un aspect profesional, dar care totodata, sa permita navigarea usoara chiar si a celor care nu sunt tocmai prieteni cu tehnologia. De asemenea, site-ul ar trebui sa aiba si o sectiune de portofoliu, o sectiune de prezentare a echipei, dar si o pagina de contact care sa cuprinda toate datele firmei. Daca firma cu care doriti sa colaborati nu poate intruni o astfel de conditie, atunci ar trebui sa va orientati spre alegerea unei alte agentii imobiliare.
De asemenea, e bine ca inainte sa initiati contactul cu un agent, sa apelati si la serviciul unui evaluator profesionist. Nu numai ca veti afla o valoare reala a casei dumneavoastra, dar mai mult, veti sti cat de mult sau cat de putin mai puteti urca sau scade din pret. De asemenea, puteti sa ii cereti agentului evaluator sa va puna un contact cu un agent imobiliar serios. De regula, doar acele putine agentii imobiliare serioase lucreaza si cu agenti evaluatori, astfel ca puteti considera recomadarea acestora ca fiind cea mai buna.
E bine sa stiti un pret estimativ cat mai apropiat de valoarea reala a locuintei dumneavoasta, tocmai pentru a nu cadea in plasa pe care unele agentii imobiliare o mai intind clientului: cum toata lumea isi doreste un pret cat mai mare cu putinta pentru casa sa, agentii tind sa umfle pretul pe care il promit clientilor ca il vor obtine. Astfel, se stabileste de comun acord un anumit comision, mizand pe faptul ca odata ce tranzactia va avea loc, agentia oricum isi va primi comisionul, indiferent de valoarea acestuia. Tocmai pentru a preveni acest lucru, dar si pentru a sti cu siguranta ca nu va lasati pacaliti, e bine sa stiti din timp cat valoreaza casa dumneavoastra si cat de mult va permiteti sa scadeti din pret.
S-ar putea sa te intereseze si:
-
Agentie imobiliara sau vanzare in regim propriu? Care varianta este mai eficienta?
-
Teren langa Bucuresti, apartament nou sau vechi? – ce este mai convenabil?
-
10 sfaturi utile pentru viitorii consilierii imobiliari
-
De ce tipuri de apartamente se feresc cumparatorii?
-
De ce sa nu cumperi casa cu plata ratelor direct la dezvoltator