Rezumat
Din ce in ce mai multi oameni aleg sa cumpere panouri solare pentru incalzit apa pentru numeroasele avantaje pe care acestea le ofera:
- Protejeaza natura;
- Ofera apa calda pe aproape tot parcursul anului;
- Au costuri reduse, atat de achizitie, cat si de exploatare.
Unul sau doua panouri solare pentru apa calda pot sa faca o treaba excelenta pentru o familie cu pana la 4 persoane, asigurand cu usurinta peste 5 metri cubi de apa in fiecare luna.
Pentru a putea exploata corect un panou solar, este bine ca orice utilizator sa se informeze.
Cum functioneaza niste panouri solare cu tuburi vidate, destinate incalzirii apei?
Pentru a intelege functionarea, expertii ne explica, in primul rand, cum sunt construite aceste panouri.
Structura lor este destul de simpla, fiind realizate din tuburi din inox si doua rezervoare, interior si exterior, realizate tot din inox. In interiorul tuburilor exista pereti dubli, de tip termos si vid. Functionarea se bazeaza exclusiv pe forta gravitationala. Dupa incalzire, apa calda din interiorul tubului urca in rezervor, iar apa rece coboara.
Rezervorul este alcatuit si el din doua elemente din inox, cu spuma poliuretanica intre ele, in asa fel incat temperatura apei sa nu scada pe timpul noptii.
Cata apa poate sa produca un astfel de panou solar?
De regula, panoul produce exact cantitatea de apa pentru care este dimensionat. Exista panouri care produc 90, 135 sau 160 de litri, dar exista si panouri de peste 200 de litri.
In momentul in care se achizitioneaza un panou solar trebuie avut in vedere faptul ca apa este incalzita cu un gradient de 5-7 grade Celsius pe ora, iar in timpul verii aceasta valoare creste pana la 10 grade Celsius pe ora.
Este bine sa nu se supradimensioneze boilerul sau panoul folosit. In general, pentru o familie de pana la 4 persoane ( cum sunt majoritatea familiilor din Romania) este suficient un boiler de 135 de litri si doua panouri care insumeaza pana la 40 de tuburi.
Ce recomanda specialistii pentru exploatarea panourilor solare?
Specialistii au o serie de recomandari pentru o exploatare corecta a panourilor. Daca sunt utilizate corect, acestea pot avea o durata de viata mare, de pana la 20 de ani.
In mod normal, montarea se poate face chiar si de catre o persoana fara experienta, sistemul fiind unul foarte simplu. Totusi, este recomandat sa se apeleze la profesionisti, eoarece acestia vor sti cu exactiate care este inclinatie necesara pentru panou, care este punctul cardinal spre care trebuie montat si care sunt elementele de siguranta ce trebuie sa fie montate.
Spre exemplu, foarte putini utilizatori aleg sa instaleze un circuit electric de impamantare, lucru destul de important la instalarea unui panou.
De asemenea, orientarea panoului nu este intodeauna cea corecta, utilizatorii considerand ca atata vreme cat este montat pe acoperis, acesta va primi radiatii solare indiferent de modul in care este orientat. Eficienta maxima este obtinuta doar in momentul in care panoul este orientat catre sud.