Piata imobiliara romaneasca, care da semne de redresare in 2013, pare sa ofere posibilitati noi pentru cei care ar fi avut in plan schimbarea locuintei.
Dupa ce tranzactiile imobiliare au trecut prin doua etape dificile, boomul imobiliar din 2006-2008 si criza economica mondiala, perioada care urmeaza pare sa este mai stabila, permitand astfel tranzactii la preturi mai apropiate de valoarea imobilului.
In prezent, pentru piata imobiliara, 2013 este un an al echilibrului, un punct de plecare pentru perioadele ce urmeaza mult mai stabil decat anii care au trecut, preturile la imobile fiind in stagnare, in unele segmente ale pietei existand chiar semne de revenire, iar in sectorul bancar echilibrul fiind asigurat de programul Prima Casa a caror fonduri repartizate sunt aproape epuizate.
Dar pentru ca acesta actiune sa fie un succes, este bine sa fie cunoscut pretul real al locuintei in functie de zona, de ceea ce are in plus locuinta ca amenajari si evident, preturile la care se fac tranzactii in zona, acesta fiind un amanunt de loc de neglijat.
Pentru a avea o imagine clara a pretului locuintei, pot fi urmati 3 pasi importanti:
– a se apela la serviciile unui consilier imobiliar profesionist, care va putea sa ajute la evaluarea locuintei personale prin comparatie cu preturile din perioadele anterioare si prezente, in functie de zona in care se afla locuinta;
– se poate face propria estimare prin consultarea site-urilor de specialitate, unde se pot verifica preturile cerute in zona, avand astfel confirmarea sau infirmarea ca agentul imobiliar a facut o estimare corecta;
– ultima, dar nu cea mai putin importanta recomandare, ar fi ca propria evaluare sa fie facuta in mod real, “la rece” si cat mai obiectiv, chiar daca este vorba de propria locuinta, pentru a se putea obtine o estimare corecta a pretului locuintei.
Avand in vedere ca vanzarea unui imobil este un lucru care trebuie facut cat mai avantajos, cunoasterea pretului real si a situatiei pietei imobiliare este foarte importanta.
S-ar putea sa te intereseze si:
-
Agentie imobiliara sau vanzare in regim propriu? Care varianta este mai eficienta?
-
Teren langa Bucuresti, apartament nou sau vechi? – ce este mai convenabil?
-
10 sfaturi utile pentru viitorii consilierii imobiliari
-
De ce tipuri de apartamente se feresc cumparatorii?
-
De ce sa nu cumperi casa cu plata ratelor direct la dezvoltator