De ce sa nu cumperi casa cu plata ratelor direct la dezvoltator

De ce sa nu cumperi casa cu plata ratelor direct la dezvoltator

Principalele motive pentru care expertii nu recomanda ca achizitia unei locuinte sa fie platita in rate direct la dezvoltatorii imobiliari.

Multe persoane interesate de achizitia unei locuinte se gandesc ca decat sa treaca prin birocratia impusa de banci pentru acordarea unui credit imobiliar, este mai avantajos sa plateasca ratele direct la dezvoltator, lucru deloc adevarat datorita unui cumul de aspecte ce pot influenta in mod negativ siguranta financiara a cumparatorului.

Motive pentru care nu se recomanda plata ratelor direct la dezvoltator

1. Dezvoltatorii stabilesc valoarea ratelor si a dobanzilor dupa bunul plac. Nefiind banci sau alte tipuri de institutii de creditare, dezvoltatorii nu sunt obligati sa se supuna sau sa respecte normele impuse de BNR referitoare la reglementarea dobanzilor. In acest fel cumparatorii pot ajunge sa plateasca la sfarsitul perioadei de achitare a ratelor chiar si cu 40% mai mult fata de pretul initial, dezvoltatorii profitand din plin de aceasta modalitate de plata a locuintelor in rate pentru a adauga diverse dobanzi sau comisioane.

2. Dezvoltatorii amana transferul de proprietate. Pe langa faptul ca isi pot stabili dobanzile la rate dupa bunul plac sau in functie de cat de bine stie cumparatorul sa negocieze, in majoritatea cazurilor dezvoltatorii imobiliari amana transferul de proprietate pana in momentul in care locuinta este achitata integral, lucru care implica riscuri majore pentru cumparator. In cazul in care dezvoltatorul intra in insolventa sau in faliment, cumparatorul poate avea probleme serioase cu institutiile de creditare ale dezvoltatorului.

3. Dezvoltatorii introduc o multime de clauze avantajoase pentru ei in contractele incheiate cu cumparatorii. Contractele de vanzare-cumparare in rate incheiate direct la dezvoltator nu protejeaza cumparatorii de riscuri, dezvoltatorii incluzand atat cuantumuri de penalitati cat si obligatii conexe abuzive in defavoarea cumparatorilor. Aceste prevederi contractuale sunt si mai riscante pentru cumparatori in cazul in care acestia nu pot sa isi achite ratele la timp, dezvoltatorii putand sa aplice toate prevederile stipulate in contract.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *