Romania s-a confruntat in trecut de o crestere substantiala a preturilor la locuinte. In perioada dintre 2004 si 2006, in Romania preturile au crescut si cu 40%, foarte mult peste PIB, cu aproximativ 6%. Usor lucrurile s-au redresat si prin 2007 preturile au inceput sa scada. La acel moment ne clasam pe locul 2 in topul tarilor in tranzitie din Europa in functie de cresterea preturilor. Singurii care ne urmau Letonia, Estonia, Lituania, Bulgaria, Rusia si Armenia.
In prezent preturile au scauzut si tentinda este sa scada in continuare. Insa ce nu s-a luat deloc in calcul este siguranta locuintelor. Doar foarte putini romani si-au securizat locuintele cu sisteme de alarma sau de supraveghere, lucru care este ingrijorator. Conform unor studii, in 2011 s-au inregistrat 223 de infractiuni la un numar de 100.000 de persoane. Ceea ce este mult, iar majoritatea au fost spargeri de locuinte.
Cand se achizitioneaza o locuinta noua, primul lucru ce ar trebui facut de catre cumparator este securizarea acesteia. Se poate realiza prin mai multe mijloace, de exemplu supraveghere video sau sisteme de alarma wireless cu control de la distanta. Din pacate nu toti fac asa ceva, numarul de persoane care s-au gandit la aceste metode fiind foarte mic.
Pentru ca tot am atins acest subiect delicat, uite cum trebuie sa iti alegi un sistem de alarma wireless.
De cand sistemele de alarma au ajuns sa fie wireless, multi producatori au incercat sa intre pe aceasta piata si sa ofere servicii care mai de care mai sofisticate. Piata este foarte diversificata si trebuie sa ai mare grija ce cumperi. Noi va venim in ajutor si va oferim cateva sfaturi despre cum ar trebui sa va alegeti un sistem de alarma wireless.
1. De interior sau exterior?
Prima intrebare este cea de mai sus. In functie de destinatia sistemului de alarma puteti sa scoateti mai multi bani din buzunar decat ar fi necesar. Sistemele de alarma pentru interior sunt mai ieftine pentru ca nu dispun de protectie impotriva umezii, prafului etc. Plus ca sunt mult mai populare. Inainte de o achizitie, cautati cu atentie alarme pentru interior sau exterior in functie de viitoarele conditii.
2. Dimensiunea incaperii
Locul pe care doriti sa il monitorizati este un factor foarte important. O alarma vine la pachet cu cativa senzori de baza, deci nu trebuie sa va bazati pe ei decat daca aveti o locuinta mica, un apartament sa zicem. Daca casa dvs este de mari dimensiuni, atunci trebuie sa va cumparati suplimentar senzori difersi. Si centrala trebuie sa fie una care sa suporte un numar cat mai mare de astfel de senzori, iar puterea semnalului sa fie cat mai mare.
3. Tipul de senzori necesari
Senzorii din pachet sunt putini si de baza, cel mult de miscare si senzori magnetici pentru usi. Tinand cont de punctul 2, fiti pregatiti din timp sa cumparati si alti senzori. Acesti pot fi de miscare, de apa, de geam spart, de fum, de lumina, etc. Fa un plan bine pus la punct, iar atunci cand vrei sa cumperi un sistem de alarma sa ai totul pregatit.
4. Concluzia
Cu siguranta sunt si alte aspecte probabil de care noi nu putem tine cont. V-am prezentat cateva puncte importante, insa daca sunt si altele doar voi stiti. Speram ca am fost de ajutor si ca ati invatat ceva prin intermediul acestui articol. Nu uita sa iti protejezi locuinta cat de bine poti!
Mai jos am postat un unboxing cu un sistem de alarma foarte simplu de montat, de la skut.ro