Meseria de broker imobiliar a fost in perioada de dinaintea crizei financiare una dintre putinele ocupatii prin intermediul careia se puteau castiga bani rapid si usor. In acea perioada in care cumparatorii aveau bani iar tranzactiile imobiliare se incheiau intr-un numar foarte mare, agentiile imobiliare erau mai mult decat ocupate, facand profituri la care nici nu visau. Dupa 2008 insa, odata ce criza financiara a lovit toate domeniile de activitate si in mod special piata imobiliara, numarul agentiilor imobiliare a scazut de la cateva mii pana la aproximativ 800-900 in acest moment.
Cu toate acestea, agentiile imobiliare ramase pe piata inca pot face aceleasi sume de bani ca inainte de criza financiara, numai ca volumul de munca depus trebuie sa fie de cel putin doua ori mai mare decat in acea perioada. Acest lucru se datoreaza faptului ca cei care doresc sa isi cumpere o locuinta nu mai dispun de aceleasi fonduri ca inainte de criza, iar numarul celor care isi pot permite sa contracteze un credit pe 20-30 de ani este mult mai mic, astfel, in aceste conditii clientii devin mult mai pretentiosi si mai atenti la ceea ce cumpara.
Brokerii imobiliari declara ca timpul de incheiere al unei tranzactii, indiferent ca este vorba despre cumparare sau inchiriere, este mult mai mare la momentul actual deoarece clientii nu mai sunt sub presiunea evolutiei rapide a preturilor. Astfel, acestia isi pot permite sa faca mult mai multe vizionari si sa se informeze mai bine, iar brokerii trebuie sa stea mult mai mult timp cu potentialii clienti.
Situatia agentiilor imobiliare la momentul actual
Conform statisticilor oficiale, din cele aproximativ 800-900 de agentii imobiliare active la nivel national, aproximativ jumatate sunt din Bucuresti. In orasele mari precum Brasov, Constanta, Iasi si Timisoara mai sunt cateva zeci de agentii active, iar in orasele cu sub 100.000 de locuitori nu exista mai mult de 10 agentii imobiliare active in fiecare, iar asta in cel mai bun caz. De asemenea, in afara agentiilor mari, multe din cele ramase pe piata imobiliara nu rezista foarte mult, dar numarul acestora ramane constant datorita noilor agentii inregistrate intre timp.
Cu toate acestea, specialistii din domeniu sunt de parere ca agentiile ramase pot ajunge cu ceva efort la profiturile de dinaintea crizei financiare datorita redistribuirii clientelei celorlalte agentii desfiintate.
Evolutia pietei imobiliare din ultimii ani a rezultat si in modificarea comisioanelor practicate de agentii, astfel, in cazul vanzarilor inregistrandu-se comisioane intre 1 si 3%, iar in cazul inchirierilor practicandu-se un comision de 50% din plata primei chirii numai de la proprietar, fara a se mai incasa si de la chirias asa cum se practica pana la declansarea crizei financiare mondiale.
Marile agentii imobiliare au reusit sa isi mentina comisionul de 3% la vanzari, insa majoritatea agentiilor au fost nevoite sa il reduca pana la nivelul de 2%, existand si cazuri mai rare in care comisioanele au scazut pana la 1-1,5%.
Un alt efect produs de criza financiara este acela de colaborare a brokerilor, acestia avand tot mai multe intalniri si formand cluburi unde fac schimb de experienta si de informatii despre piata imobiliara.