Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), nu se lasă şi face tot posibilul să vândă locuinţele ANL. Astfel, la propunerea ministerului pe care îl conduce, guvernul a adoptat astăzi hotărârea pentru stabilirea regimului juridic al unor locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, construite prin ANL, precum şi a măsurilor necesare în vederea aplicării prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea ANL, referitoare la administrarea şi vânzarea acestora. În felul acesta a fost aprobată înscrierea în inventarul bunurilor din domeniul public al statului a blocurilor ANL şi trecerea lor din proprietatea publică a statului în cea privată a statului.
Reprezentanţii MDRT afirmă că această hotărâre era necesară în contextul în care prin OUG 14/2010 pentru modificarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea ANL s-a prevăzut ca locuinţele pentru tineri, destinate închirierii să poată fi cumpărate de chiriaşii acestora după un an de închiriere neîntreruptă, faţă de trei ani cât era prevăzută anterior. Astfel, pentru toate locuinţele finalizate până la data intrării în vigoare a Legii nr. 89/2008 şi care au fost înregistrate în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale trebuia creat cât mai urgent cadrul legal necesar vânzării, prin trecerea lor în proprietatea privată a statului.
Astfel, odată cu adoptarea prezentului proiect de hotărâre a guvernului a fost creat cadrul juridic pentru vânzarea a 3.615 locuinţe (din care 1.120 în Bucureşti), în plus faţă de cele 11.863 de locuinţe trecute deja în proprietatea privată a statului, urmând ca, eşalonat, pe măsura adoptării hotărârilor consiliilor locale de trecere a locuinţelor în proprietate publică a statului, să se iniţieze şi alte proiecte de hotărâri ale guvernului pentru trecerea în proprietatea privată a statului a celorlalte locuinţe. În felul acesta, după ce a fost aprobată vânzarea locuinţelor ANL prin programul Prima casă 3, Elena Udrea se asigură că are şi ce vinde.