Conform ordonantei de urgenta numarul 34 din data 23.04.2013 statul nu va mai putea permite pe viitor scoaterea unui teren de tip pajisti (faneata si pasune) din circuitul agricol si transformarea acestuia in teren intravilan decat cu cateva exceptii, dar si acelea necesitand indeplinirea unor cerinte foarte restrictive. Aceasta masura drastica se presupune ca a fost luata de catre stat pentru a combate criza economica, incercand sa usureze accesul crescatorilor de animale la masa verde, tinandu-se cont de faptul ca in Romania exista un procent foarte mare din populatia crescatoare de animale ce isi asigura sursa de hrana din masa vede obtinuta de pe pajisti.
Insa cei de la guvernare nu au luat in calcul ca aceste masuri vor impiedica piata imobiliara sa se dezvolte, iar acest lucru duce si la o scadere pe piata constructiilor. Mai presus de asta, in cazul in care legea va fi aprobata, toti cei care si-au achizitionat deja un teren in vederea trecerii in intravilan si ridicarea unei case de vacanta, nu li se va mai permite acest lucru.
Prevederile acestei ordonante se refera si la pasunile impadurite ce au o consistenta mai mica de 0.4, celor alpine, celor situate in zonele inundabile ale raurilor si celor din Rezervatia Biosferei din Delta Dunarii. Totusi, ele nu se aplica in cazul pajistilor ce urmeaza sa fie impadurite in conformitate cu legea, exceptand impadurirea pe termen scurt sau cultivarea unor specii de arbori cu crestere rapida.
In cazul in care aceasta ordonanta va fi transformata in lege, scoaterea definitiva sau temporara din circuitul agricol a pajistilor se va putea face doar cu aprobarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si numai pentru urmatoarele exceptii:
- amplasarea de constructii necesare activitatilor agricole
- construirea sau montarea unor elemente necesare infrastructurii comunicatiilor electronice
- refugii montane in caz de urgenta
- producerea energiei regenerabile atat timp cat nu influenteaza negativ pajistile
- diverse lucrari ce au ca interes apararea tarii, dezvoltarea locala sau de interes public
Toate aceste exceptii sunt valabile doar in cazul in care suprafata pajistilor scoase definitiv din circuitul agricol va fi inlocuita cu o alta suprafata de teren neproductiv sau neagricol avand o suprafata egala cu aceasta. Recuperarea acestor terenuri de tip pajisti se va face in mod anticipat scoaterii acestora din circuitul agricol, astfel incat sa nu fie afectata suprafata totala de pajisti la nivel local. Asadar, in cazul instrainarii terenurilor recunoscute ca pajisti, este obligatoriu ca noii proprietari sa mentina categoria de folosinta a acestora.
Recuperarea pajistilor va fi un proces ce va provoca multe neplaceri, deoarece procesul este foarte complex si de durata. In cazul in care exista o diferenta de suprafata, statul va cere sa se faca o procedura de dezmembrare ce necesita acceptul pentru schimbarea destinatiei terenului din partea primariei locale si a Biroului de Cadastru din zona. Dupa aceea, se va urma aceeasi procedura pentru terenul agricol ce urmeaza sa fie trecut in intravilan.
Dezavantajele si consecintele aprobarii acestei legi
- In primul rand, aceasta ordonanta este greu de aprobat deoarece ingradeste dreptul la proprietate asupra acestor terenuri, odata ce terenul si-a schimbat proprietarul, acesta din urma ar trebui sa aiba drept deplin asupra folosirii lui.
- Persoanele care deja detin o pajiste sau au cumparat-o de curand, nu vor putea construi pe aceasta decat daca terenul este deja trecut in intravilanul localitatii, cu specificatia „constructii case,curti”.
- Piata imobiliara va scadea semnificativ in unele zone turistice datorita faptului ca in acele zone majoritatea terenurilor sunt pajisti, situate in zone ideale pentru case de vacanta.
- Segmentul constructiilor va avea de suferit si el in urma imposibilitatii proprietarilor de terenuri sa ridice o constructie pentru uz personal.
- Aceasta lege pune in imposibilitatea folosirii acestor terenuri pe orice proprietar care a achizitionat o suprafata mica de teren in alta localitate decat acesta este domiciliat si aceasta suprafata de teren este singura aflata in posesia lui in acea localitate, nemaiavand alt teren pe care sa-l transforme in pajiste (faneata sau pasune).