Guvernul rasplateste agricultorii activi incepand cu 2015

Guvernul face tot posibilul sa faciliteze valorificarea terenurilor agricole blocate acordand subventii fermierilor care exploateaza aceste terenuri.

agricultori activiInvestitorii straini sunt tot mai interesati de terenuri agricole din Romania care conform analistilor sunt unele dintre cele mai putin afectate de perioada de recesiune. In conditiile in care se observa un interes crescut de peste hotare, guvernul se pregateste cu noi metode de a descuraja fermierii inactivi care tin terenuri agricole blocate. Se estimeaza ca aceasta lista neagra a proprietarilor carora nu li se vor mai acorda plati pe suprafata detinuta va fi reprezentata intr-un procent semnificativ de terenuri detinute de parohii.

Ce face guvernul pentru a face loc noilor investitori

Pentru a descuraja blocarea terenurilor agricole de catre proprietarii care nu le valorifica, guvernul are in initiativa o lista neagra a fermierilor inactivi. Fermierii inactivi care vor aparea pe lista realizata de guvern nu vor mai primi plati pe suprafata. Nu se vor face exceptii pentru nici o categorie de proprietari, inclusiv persoane fizice si juridice, parohii, banci, cooperative, institutii financiare diverse, burse de marfuri, servicii de transport, societati de exploatare forestiera si chiar Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale.

In plus, fermierii care vand, arendeaza sau comaseaza terenuri incepand cu 2015 vor continua sa primeasca pentru 5 ani o suma echivalenta cu 120% din plata pe suprafata.

Guvernul aplica aceste masuri drept raspuns la optiunile pe care Comisia Europeana le cere Romaniei pentru aplicarea platilor directe in perioada 2015-2020.

Sprijinuri suplimentare se vor acorda si tinerilor pana in 40 de ani care vor primi mai mult cu 2% din partea statului pentru suprafete nu mai mici de 25 de hectare si nu mai mari de 60 hectare.

Citeste si:  Sondaj: Ce tip de locuinte isi doresc romanii pe final de 2014

Vesti bune vin din partea guvernului si pentru micii fermieri ce detin suprafete de pana la 5 hectare care nu vor mai fi supusi unor controale administrative repetate incepand cu 2015.

Se va oferi sprijin cuplat pentru o serie de culturi vegetale precum soia, cartoful de primavara, castraveti si tomate, legume de sera si de solar. In materie de zootehnie, tot anul 2015 va marca introducerea unui sprijin cuplat de pana la 325 de euro pe cap de animal (la finalul lui 2020) pentru fermele cu vaci de lapte ce au minim 10 animale si maxim 250.

Perioada de recesiune nu a afectat preturile terenurilor

Terenurile agricole inregistreaza in continuare preturi mari in tara, acesta fiind singurul sector de piata tranzactiilor imobiliare care nu a fost afectat de criza. Conform unor site-uri de specialitate, numarul de tranzactii s-a dublat fata de 2008 iar preturile la terenuri urmeaza in continuare un trend lent ascendent.

Astfel, cele mai scumpe terenuri din Romania se gasesc in Banat unde hectarul ajunge pana la 3600 de euro, Muntenia unde pretul este de aproximativ 3.500 euro pe hectar si Dobrogea, Transilvania si Crisana unde preturile sunt cuprinse intre 3000 si 3300 de euro pe hectar.

Cei mai mari investitori pe domeniul agricol din tara vin din Danemarca, Germania, Portugalia si Italia. Anual, Romania inregistreaza cifre de afaceri de peste 20 miliarde de euro din agricultura, cifre ce reprezinta pana la 7 % din PIB in functie de conditiile meteo mai mult sau mai putin favorabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *