Aruncand o privire peste statisticile anului trecut, putem spune despre el ca cel putin, in ceea ce priveste sectorul imobiliar la nivel national, 2011 a fost un an de revenire, in care oamenii au preferat sa isi scoata casele la un pret substantial mai scazut fata de perioada similara a anului 2010.
Privind la aceeasi statistica, putem spune ca, cel putin in ceea ce priveste puterea de cumparare a romanilor, respectiv bugetul maxim de achizitionare al unei case, acesta se situeaza undeva in jurul sumei de 60,000 de euro, suma ce de altfel reiese daca raportam cumulul de credite luate in ultimii ani prin programul Prima Casa la numarul total de locuinte contractate.
Totusi, intrebarea ce domina acum pe piata financiara e daca in 2012 preturile locuintelor vor scadea sau nu, dat fiind faptul ca mai multi analisti imobiliari si-au aratat neincrederea in mentinerea preturilor actuale, motivand ca „s-a cam ajuns la fundul sacului” (la nivel national, procentajul mediu cu care au scazut locuintele e de 3,4% conform statisticilor furnizate de imobiliare.ro) iar proprietarii nu prea mai au cum sa mai scada din pret.
Revenind la ceea ce spuneam mai sus, in legatura cu suma de 60,000 de euro, la nivel national, nu mai mult de o treime din apartamentele scoase la vanzare se situeaza sub limita acestui pret. Exceptia de la regula o face, ca de obicei, Bucurestiul, acolo unde, circa 40% din numarul de apartamente/locuinte aflate la vanzare au un pret de minim 100,000 de Euro, facand astfel pentru majoritatea familiilor ca ideea de locuinta proprie sa nu fie decat un plan pe terment foarte lung, mai ales daca tinem cont si de faptul ca pretul unui mp mediu este de circa 1300 de Euro.
Nu acelasi lucru putem spune despre Iasi si Cluj, acolo unde preturile locuintelor se situeaza in proportie de peste 60% la un pret de sub sau aproximativ egal cu suma de 60,000 de E. In topul oraselor importante cu cele mai ieftine locuinte, Iasiul este urmarit indeaproape de Cluj Napoca, oras in care indicele furnizat de imobiliare.ro spune ca aproximativ 56% din totalul apartamentelor scoase la vanzare au au pret de sub cifra amintita mai sus. Ba chiar anul 2011 a adus cu sine cele mai mari scaderi ale preturilor, de circa 3,4% , pretul mediu al unui petru patrat fluctuand intre 980 de E (pentru locuintele aflate in oras, in zona centrala, indeosebi in cartierele Gheorghieni, Zorilor, Manastur-Central) si 905 E (pentru locuintele aflate in zone limitrofe ca Borhanci, Dambu’ Rotund, Floresti, etc).
Alte orase in care pretul pe metru patrat este destul de accesibil sunt Timisoara (desi in crestere cu 2,5%, costul mediu pe metru patrat util este de 885 de euro la inceputul anului 2012), Brasov (896 de Euro, cu 5,3% mai putin decat in 2010, lucru normal de altfel, daca tinem cont ca oferta a depasit cu mult nivelul cererii) si Ploiesti, oras in care costul mediu pe metru patrat s-a situat la finele lui 2011 la doar 876 de Euro.
Astfel, privind evolutia pietei imobiliare din ultimii patru ani, putem spune ca preturile au scazut intr-un ritm continuu de la nivelul lor apogeic din perioada 2007-2008. Daca va mai aduceti aminte, in perioada aceea, locuintele la preturi de peste 100 de mii de euro reprezentau aproximativ 70% din piata imobiliara existenta la acea vreme. Totusi, conform analistilor imobiliari, se pare ca preturile locuintelor au cam ajuns la limita inferioara maxima, astfel ca in 2012 s-ar putea sa asistam la primele scumpiri la nivel national, mai ales in conditiile in care se incearca de ceva timp la foc automat repornirea creditarii catre populatie.