Cristian Romeo Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor de Construcţii din România (PSC), a declarat că proiectele din sectorul construcţiilor au scăzut cu 50% în 2010 faţă de 2008 şi că numărul angajaţilor români din acest sector s-a micşorat cu 30-40%, ajungând la 350.000: „Valoarea creanţelor statului român către firmele din construcţii era, la începutul anului 2010, de două miliarde de euro, din care circa 50% au fost achitate.”.
PSC şi-a propus să identifice şi să promoveze proiectele mari, strategice, care să impulsioneze creşterea acestui sector, unul dintre acestea fiind proiectul minier Roşia Montană, al cărui impact potenţial asupra PIB-ului României, spun reprezentanţii PSC, a fost estimat de experţii internaţionali la 19 miliarde de dolari. „Acest proiect, a cărui valoare totală a investiţiilor depăşeşte două miliarde dolari, poate constitui un impuls economic extraordinar pentru firmele de construcţii din ţară, prin amploarea lucrărilor necesare, de la infrastructură până la ridicarea obiectivelor industriale”, crede Tiberiu Andrioaiei, vicepreşedinte PSC.
În plus, luni PSC va semna cu alte 12 patronate şi asociaţii profesionale un protocol de colaborare prin care se va cere şi certificarea profesională a companiilor de construcţii care doresc să participe la licitaţii. „Monitorizăm tot ce înseamnă investiţii străine şi le sprijinim. Firmele româneşti trebuie să participe la aceste proiecte mari de investiţii, civile sau de infrastructură rutieră, şi în altă poziţie decât de subcontractanţi. Credem că se impune constituirea şi a unor patronate puternice la nivel local şi regional, prin care să contracarăm această criză a consumului. Este momentul să reprofesionalizăm piaţa forţei de muncă”, afirmă Răzvan Niculescu Aron, prim-vicepreşedinte PSC.