Peste 22 miliarde de euro – valoarea garantiilor imobiliare pentru creditele bancare

Peste 22 miliarde de euro – valoarea garantiilor imobiliare pentru creditele bancare

Cum s-a desfasurat anul 2016 in privinta garantiilor creditelor bancare. Vezi ce s-a intamplat in principalele orase din Romania.

Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania a realizat la sfarsitul lui noiembrie Indicele Imobiliar, cu ajutorul informatiilor din Baza Imobiliara de Garantii.  Incepand cu 1 iulie 105, conform Standardelor de evaluare, toti evaluatorii autorizati sunt obligati sa raporteze la Baza Imobiliara de Garantii cele mai importante informatii din rapoartele pe care le realizeaza pentru bancile din Romania. Astfel, in perioada iulie 2015 – 30 iunie 2016 au fost stranse peste 128.000 de rapoarte de avluare realizate in cadrul proceselor de creditare.

Daniel Manate, presedintele ANEVAR, sustine ca indicele imobiliar este un instrument extrem de util pentru absolut toti actorii de pe piata imobiliara, el reflectand cu mare acuratete evolutia si fluctuatiile pietei imobiliare.

Cele mai mari cresteri ale valorilor de piata unitara pentru apartamentele de bloc au avut loc in Miercurea Ciuc (+10,1%), Focsani (+9,37%) si Deva (+8,86%). Scaderi au fost inregistrate in trei orase resedinta – Alexandria (-1,56%), Resita (-1,04%) si Targu Mures (-0,75%).

In majoritatea cazurilor nu au existat variatii semnficative ale preturilor in marile orase. Cea mai mare crestere a fost inregistrata in sectorul 6 al Capitalei 6 (+2,36%), la polul opus situandu-se scaderile de pret din sectorul 5 (-0,43%). Per total, preturile din Bucuresti au crescut cu 1,42% de la primul la al doilea trimestru din 2016. Alte cresteri ale valorilor au fost inregistrate in Brasov – 0,51% – Constanta – 1,55% – dar si in Cluj – 3,97%.

Clujul se situeaza pe loc fruntas si in cee ce priveste valoarea de piata pe metro patrat al apartamentelor amplasate in bloc. Asadar, in orasul resedinta Cluj-Napoca pretul s-a ridicat la 1.048 euro pe metro patrat, iar in Bucuresti valoarea a fost de doar 1.018 euro/mp. Urmatoarele orase cu valori ridicate ale metrului patrat sunt Timisoara, cu 933 euro, Constanta cu 897 euro si Iasi cu 887 euro/mp.

Citeste si:  Se ieftinesc creditele Prima Casa in lei

Cele mai valoroase apartamente de bloc sunt cele din sectorul 1, unde pretul unui metro patrat se ridica la 1.246 euro/mp, fiind urmate de cele din sectorul 3, cu 1.070 euro, si sectorul 2, cu 1.023 euro/mp.

Au fost efectuate 96.000 de rapoarte de evaluare pentru proprietati rezidentiale, insumand 6,5 miliarde de euro. In cee ace priveste rapoartele de evaluare pentru terenuri, acestea au ajuns la 12.000, insumand 2,1 miliarde de euro. Rapoartele pentru spatii comerciale au ajuns la suma cumulate de 6,6 miliarde euro. De asemenea, apartamentele de bloc reprezinta aproape 75% din proprietatile rezidentiale evaluate, ajung la valoarea de piata insumata de 3,4 miliarde euro. Casele u teren au ajuns la suma de doar 2 miliarde de euro, reprezentand 22% din total.

Salvează

Salvează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *