Prima Casa se scumpeste. Creditul in lei creste pretul casei cu 30%

Creditul Prima Casa va fi acordat numai in lei din iulie 2013 si va duce la o scumpire a imobilelor achizitionate de pana la 30%, fiind mai dezavantajoase decat un credit imobiliar in euro.

prima casa in lei 2013Creditele imobiliare date prin programul Prima Casa vor scoate mult mai multi bani din buzunarele romanilor care vor sa isi cumpere o locuinta. Deoarece acestea vor fi acordate numai in lei de acum inainte, costurile sunt cu aproape o treime mai mari decat cele ale unui credit obisnuit, in euro, luat in afara programului.

Singurul avantaj al creditului prin Prima Casa este avansul de doar 5%. Dar in situatia in care clientul va imprumuta si aceasta suma tot de la banci, suma pe care o va plati la finalul perioadei de rambursare va fi cu 28% mai mare, potrivit calculelor facute de Evenimentul Zilei.

Pentru o locuinta de 50.000 de euro, avansul prin Prima Casa va fi de 2.500 de euro, in timp ce avansul oferit in afara programului este de 12.500 de euro, echivalentul a 25%. Totusi, chiar daca suma oferita de la inceput este semnificativ mai mare si trebuie imprumutata printr-un credit de nevoi personale, pana la finalul celor 30 de ani proprietarul locuintei va plati 89.000 de euro. In acelasi timp, dobanzile si comisioanele programului Prima Casa l-ar obliga sa plateasca 111.600 de euro.

Un dezavantaj al creditului imobiliar luat in afara programului este si rata lunara mai mare. Pentru ca un credit de nevoi personale trebuie rambursat in cinci ani, iar avansul este mult mai mare decat cel prin Prima Casa, suma totala care trebuie platita lunar pentru noua locuinta ajunge la 473 de euro. In acest caz, exista posibilitatea ca banca sa nu acorde creditul daca rata este prea mare in comparatie cu venitul. Dar chiar si asa, in cazul unui imprumut in euro, pot fi cumulate mai multe venituri din familie.

Citeste si:  200 de milioane de euro pentru programul Prima casa 3 din 2011

De la debutul programului Prima Casa au fost acordate 98.000 de credite, in valoare totala de 3,8 miliarde de euro. In acest an, aproape 17.000 de romani au accesat un astfel de imprumut, valoarea medie fiind sub 39.000 de euro. Dintre acestia, circa 7% au preferat sa acceseze creditul in moneda nationala, ponderea finantarilor in lei de la inceputul programului fiind de 3%.

Guvernul a anuntat, insa, la sfarsitul lunii iulie ca imprumuturile se vor acorda exclusiv in moneda nationala. Vestea buna e ca se aloca si un plafon suplimentar de garantii de 1 miliard de lei, ceea ce asigura continuarea programului cel putin pana la finalul anului. Din aceasta suma, 300 de milioane de lei vor fi alocate pentru achizitia de locuinte construite de ANL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *