In urma succesului Programului „Prima Casa” din ultimii ani si mai ales pe final de 2014, cand a fost nevoie de o refinantare pentru ca plafonul de garantii se epuizase, s-a anuntat ca proiectul continua si in anul 2015. Recent a fost stabilit si plafonul de garantii pe noul an, acesta ajungand la valoarea de 2,5 miliarde RON, concomitent cu realocarea diferentei ramase neutilizate de anul trecut.
Programul „Prima Casa” – bilantul pe 2014
La incheierea anului 2014, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a declarat ca a acordat peste 25.000 de garantii prin program, pentru o suma totala de finantare de 900 milioane de euro, cu o valoare medie a creditului de 36.000 de euro.
In topul oraselor ca numar de credite acordate se afla Capitala cu 27,3% urmata de Ilfov cu 8.8%, Cluj cu 7% si Timis, Constanta si Iasi cu sub 6%. Dintre aceste credite, aproximativ 32% au avut valori de pana in 30.000 de euro, 25% s-au incadrat in sume intre 30.000-40.000 de euro, 19% intre 40.000 si 50.000 de euro si 24% peste 50.000 de euro.
Programul „Prima Casa” – avantaje si costuri ascunse
Motivul succesului programului Prima Casa, mai departe de garantia de 50% suportata de stat, este avansul minim de doar 5% si faptul ca dobanda este limitata de indicatorul ROBOR la 3 luni cu o marja de 2.5%, pictand astfel tabloul unui credit avantajos pentru tinerii interesati sa devina proprietarii propriei locuinte.
Este important ca cei interesati de acest tip de finantare sa fie foarte bine familiarizati atat cu conditiile cat si cu costurile suplimentare. Spre exemplu, pe langa avansul minim, care la suma maxima acordata prin imprumut ajunge la 13.500 de lei, solicitantii suporta si costurile notariale si de evaluare pentru imobilul achizitionat si sunt obligati sa constituie un depozit colateral care sa contina valoarea a trei rate de dobanda la momentul deschiderii. Solicitantii trebuie sa suporte si comisionul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri si costurile de asigurare, insa acestea sunt incluse in rata lunara.
Cele mai ieftine credite Prima Casa
Pe inceput de 2015 s-a realizat un top al bancilor care ofera cele mai avantajoase credite pentru achizitionarea de locuinte prin programul guvernamental „Prima Casa”.
CEC Bank se afla in topul clasamentului pentru cele mai ieftine credite cu un avans minim de 5% si o dobanda anuala efectiva de 4.18% variabila in functie de ROBOR la 3 luni plus o marja de 1.9%. Astfel, la un credit de 60.000 de euro pe 30 de ani, la CEC Bank rata lunara este de aproximativ 1.100 de lei. Cei de la CEC Bank ofera si o perioada de gratie de 6 luni, iar solicitantul trebuie sa aiba un venit minim de 2.582 lei.
BRD se afla pe locul doi cu Habitat Prima Casa pentru persoanele cu carduri salariale la BRD. Acestia beneficiaza de dobanda anuala efectiva de 4,22% cu o marja de 2%, iar rata lunara se apropie de 1.200 lei. Venitul minim pentru acordarea creditului este de 2.600 lei.
Pe ultimul loc in topul celor mai avantajoase 3 credite Prima Casa se alfa Banca Transilvania, cu dobanda de 4.25% pe an, variabila in functie de ROBOR la 3 luni plus o marja de 2%. Rata lunara este aproximativ aceeasi cu cea de la BRD, iar venitul minim necesar nu este specificat.
Cea mai scumpa banca este Intesa Sanpaolo Bank, cu dobanda anuala efectiva de 4.76% si o rata lunara de peste 1.300 lei.
Bancile participante la program sunt: BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Alpha Bank, Millennium Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, EFG Bancpost, Piraeus Bank, Intesa Sanpaolo Romania, UniCredit Tiriac Bank, Credite Agricole, OTP Bank, Bank Leumi, RIB Bank, ING Bank si Marfin Bank.
Vezi AICI ce locuinte se incadreaza si pot fi cumparate prin Programul Prima Casa.
S-ar putea sa te intereseze si:
-
Peste 22 miliarde de euro – valoarea garantiilor imobiliare pentru creditele bancare
-
Programul Prima Casa se va prelungi, dar va avea modificari
-
Statul garanteaza peste jumatate din creditele imobiliare
-
Programul Prima Casa nu va ramane fara fonduri in 2014
-
Ce efect are finalul Primei Case asupra pietei imobiliare?