Persoanele interesate in achizitia unei locuinte prin programul Prima Casa primesc o veste buna: programul va continua si in perioada 2017-2021. De asemenea, garantia statului ramane de 50% pentru locuintele main oi de cinci ani sau care au fost consolidate in ultimii ani. Procentul de garantare a creditului va tine cont si de calitatea consolidarii cladirii, care urmeaza sa fie masurata prin rezistenta la cutremure. Pentru apartamentele mai vechi, garantia va scadea la 40%.
Plafonul de garantare pus la dispozitia bancilor pentru primul an al Programului Prima Casa va fi de 2,5 miliarde de lei, pentru urmatorii trei ani scazand la 2 miliarde de lei, iar pentru ultimul an vor fi alocati 1,5 miliarde de lei. Plafonul a fost suplimentat pentru anul 2016 cu 250 de milioane de lei.
Ministerul de Finante a propus, de asemenea, mentinerea conditiei potrivit careia toate locuintele cumparate prin programul Prima Casa trebuie sa se incadreze in clasele A, B sau C de eficienta energetica.
Porgramul Prima Casa va avea o strategie pe cinci ani, ministrul Finantelor subliniind importanta acestei decizii prin sustenabilitatea si predictibilitatea pietei.
De la startul programului, din 2009, 200.000 de romani si-au achizitionat case in acest mod
S-ar putea sa te intereseze si:
-
Peste 22 miliarde de euro – valoarea garantiilor imobiliare pentru creditele bancare
-
Programul Prima Casa continua si in 2015 – topul celor mai ieftine credite
-
Statul garanteaza peste jumatate din creditele imobiliare
-
Programul Prima Casa nu va ramane fara fonduri in 2014
-
Ce efect are finalul Primei Case asupra pietei imobiliare?