Dorinta de schimbare a locuintei intr-un anumit moment al vietii , va atrage dupa sine vanzarea celei actuale. Pentru a realiza aceasta vanzare cu succes, ceea ce ar putea fi necesar in primul rand, este multa rabdare si calm. Acestea pot asigura vanzarea unei locuinte in conditii optime si ar putea aduce cumparatorul ideal.
In afara faptului ca si in Romania criza economica s-a facut si se face simtita pe piata imobiliara, prin reducerea numarului tranzactiilor, cumparatorii pot fi de multe ori foarte circumspecti, pretentiosi si cateoda lipsiti de acel elementar bun simt necesar in societate.
Acest gen de atitudine poate pune grea incercare rabdarea si calmul vanzatorilor de locuinte, si iata cateva exemple posibile in timpul unei tranzactii:
– din dorinta de a obtine un „pret bun” in avantajul lor evident, (al cumparatorilor), vor gasi locuintei puse la vanzare diverse defecte si dezavantaje chiar daca locuinta nu le are, acest lucru putand avea un impact negativ asupra vanzatorilor.
– situatia in care un potential cumparator va face mai multe vizionari, prima data singur, dupa aceea impreuna cu familia pentru a putea lua o decizie, situatie in care locuinta vanzatorului va fi foarte”aglomerata”.
Din pacate, sunt cazuri in care persoanele care vin la vizionare, nu cer intotdeauna consimtamintul proprietarului pentru a vedea o incapere sau alta, vor viziona imobilul fara ca acesta sa ii insoteasca, fapt ce poate fi de natura sa creeze o stare de disconfort.
– situatia in care potentialii cumparatori discuta despre avantajele si dezavantajele (de obicei dezavantaje) cumpararii, cu agentul imobiliar, sau cu persoanele cu care au venit la vizionare, acest lucru realizandu-se in prezenta proprietarului doar pentru a putea ajunge la pretul pe care si-l doresc. Acest gen de discutii pot crea o stare neplacuta, fiind vorba despre caminul in care proprietarul locuieste de multi ani, locul numit „acasa” si care este in mod normal o parte din sufletul fiecarei persoane.
-o alta situatie este cea in care cumparatorii, dupa ce trec prin toate aceste faze enumerate, vor concluziona ca pretul locuintei este „extravagant” sau de fapt locuinta nu corespunde cu ceea ce isi doresc.
-dupa toate acestea si daca norocul ii surade vanzatorului gasind cumparatorul pe care il dorea, mai este de trecut peste o incercare, incercarea finala, semnarea precontractului si in final a contractului. Si poate fi si semnarea acestui precontract si implicit contract, o etapa care face apel din nou la radarea si calmul vanzatorului, deoarece sunt cumparatori care se pot razgandi chiar si in aceast moment al tranzactiei, atragand dupa sine reluarea intregului proces.
Evident ca acestea sunt situatii posibile insa nu si obligatorii, in majoritatea cazurilor tranzactiile decurgand normal cu seriozitate de ambele parti si putand duce la o finalizare multumitoare si pentru vanzator si pentru cumparator.
Daca exista si sustinerea unui agent imobiliar, care poate prin profesionalismul lui sa elimine potentialele momente neplacute, totul poate deveni mult mai simplu. Indiferent de felul in care decurge vanzarea unui imobil, ceea ce reprezinta un mare avantaj este calmul si rabdarea, iar inarmat cu acestea, succesul poate fi asigurat.
S-ar putea sa te intereseze si:
-
Agentie imobiliara sau vanzare in regim propriu? Care varianta este mai eficienta?
-
Teren langa Bucuresti, apartament nou sau vechi? – ce este mai convenabil?
-
10 sfaturi utile pentru viitorii consilierii imobiliari
-
De ce tipuri de apartamente se feresc cumparatorii?
-
De ce sa nu cumperi casa cu plata ratelor direct la dezvoltator