Dormitorul este incaperea in care oamenii isi petrec cea mai mare parte a noptii, recuperand energia consumata de-a lungul zilei. Pentru a fi cat mai eficient, acesta trebuie sa respecte o serie de reguli, atat din punct de vedere al designului, cat si din punct de vedere al confortului pe care il ofera mobilierul.
Cei care doresc sa doarma ca in puf, trebuie sa tina cont de urmatoarele reguli in amenajarea acestei incaperi, indiferent de dimensiunile ei sau de diverse alte particularitati.
Reguli de design pentru un dormitor confortabil
Conform profesionistilor in dormitoare si rame pat, cuvantul de baza in amenajarea dormitorului trebuie sa fie ergonomia. Practic, tot ceea ce se afla in aceasta incapere trebuie sa fie practic si sa fie usor accesibil.
Pentru a obtine un dormitor ergonomic, punctul de plecare este patul. Este elementul central si cel cu care se intra cel mai des in contact. Acesta trebuie sa aiba dimensiuni generoase, pentru a oferi confort si sa fie stabil. Tocmai de aceea, sunt recomandate rame de pat cat mai solide si o somiera metalica cu picioare, care sa poata face fata solicitarilor, sa nu scartie si sa aiba propriile puncte de sprijin.
Patul trebuie sa fie cu 20 de centimetri mai lung decat corpul utilizatorului si sa fie amplasat la o distanta de minim 60 de centimetri fata de perete sau de piesele de mobilier din incapere. In felul acesta, va asigura libertate de miscare. In functie de aceste date, se poate decide dimensiunea lui.
Pe cat posibil, patul nu trebuie sa fie amplasat sub fereastra, insa nici langa usa. Este bine sa beneficieze de lumina naturala din belsug, deoarece aceasta este o sursa importanta de confort.
Dupa alegerea patului trebuie sa se aleaga accesoriile acestuia. O mare atentie trebuie sa fie acordata saltelei si pernelor, care sunt sursa directa de confort si pot decide gradul de odihna.
Abia dupa ce toate aceste elemente au fost alese, urmeaza piesele de mobilier si sursele de iluminare artificiala.
Evident, nu trebuie sa lipseasca noptierele, care trebuie sa fie dimensionate in functie de spatiul ramas intre pat si pereti, dulapul cu haine si eventual, comoda pentru televizor.
Exista mici secrete care ar putea fi de mare ajutor in amenajarea dormitorului:
1. Prezenta unui covoras langa pat, in asa fel incat sa ofere confort imediat pentru picioare;
2. Folosirea spatiului de sub pat pentru depozitare, in cazul in care dormitorul este mic;
3. O atentie sporita asupra culorilor. Un dormitor confortabil nu ar trebui sa fie amenajat in mai mult de 2 culori, iar acestea ar trebui sa fie cat mai sterse, pentru a oferi o doza mare de odihna.
4. Pozitionarea corecta a prizelor. Societatea moderna depinde de energie si cu siguranta, fiecare om isi incarca telefonul, are o lampa pe noptiera sau are nevoie de energie pentru diverse alte lucruri. Este bine ca prizele sa fie pozitionate in asa fel incat sa fie cat mai confortabil de folosit si sa nu necesite prelungitoare inestetice.
S-ar putea sa te intereseze si:
-
4 modele de saltele de pat pentru un somn regal
-
Criterii esentiale pentru alegerea unui scaun de bucatarie de calitate
-
Masa de bucatarie rotunda sau masa de bucatarie patrata? – Ce sa cumperi pentru casa ta?
-
6 ponturi pentru alegerea perdelelor si a draperiilor pentru casa
-
5 reguli pentru proiectarea mobilierului de bucatarie