Conform unui studiu Fitch, in Romania creditarea are cel mai slab nivel din regiunea Europei Centrale si de Est. Cu toate acestea bancile castiga cel mai mult fata de cele din aceasta zona datorita diferentei mari dintre dobazile la depozite si dobanzile la credite.
Bancile din Romania au o marja de profit cuprinsa intre 10 si 15% la credite, iar marja de profit din dobanda se situeaza la aproximativ 6%, mult mai mult fata de Ungaria unde aceasta este de 4% sau fata de Polonia cu 2%. Raportul publicat de agentia de rating Fitch arata ca bancile romanesti au facut profituri operationale in valoare de doua miliarde de euro, dar ca datorita provizioanelor acestea au ramas cu numai 110 milioane de euro in conturi, mult mai putin fata de Ungaria unde s-a inregistrat un profit de aproximativ 310 milioane de euro sau de Polonia unde profitul s-a ridicat la nivelul de 3,7 miliarde de euro.
Reticenta bancilor romanesti fata de creditare se datoreaza ratei mari a creditelor restante, acestea insumand un procent de 22% din totalul creditelor acordate. In plus, bancile mama din strainatate au continuat sa scoata bani din Romania. Rata de 22% a creditelor neperformante din Romania este cea mai mare din regiune, Bulgaria inregistrand un procent de 17%, iar Polonia un procent de doar 6%.
Cu cat rata creditelor neperformante este mai mare, cu atat bancile trebuie sa faca provizioane, adica sa cheltuie fonduri pentru acoperirea riscului. In Romania bancile au fost nevoite anul trecut sa faca provizioane de 7,7 miliarde de euro, inregistrand un nivel record fata de Polonia spre exemplu, unde valoarea provizioanelor s-a ridicat la doua miliarde de euro.
S-ar putea sa te intereseze si:
-
Peste 22 miliarde de euro – valoarea garantiilor imobiliare pentru creditele bancare
-
Programul Prima Casa se va prelungi, dar va avea modificari
-
Programul Prima Casa continua si in 2015 – topul celor mai ieftine credite
-
Statul garanteaza peste jumatate din creditele imobiliare
-
Programul Prima Casa nu va ramane fara fonduri in 2014