Romanii au vrut intotdeauna sa posede ceva, s-au luptat pentru pamanturi, pentru case, paduri sau terenuri si adora ideea sa fie proprietari, respingand in acelasi timp gandul sa plateasca chirie altora. Acest lucru este acum sustinut si de un studiu dat publicitatii de Oficiul European pentru Statistica Eurostat, care spune ca Romania are cei mai multi proprietari din Europa.
Situatia din tara noastra este una obisnuita pentru statele fostului bloc comunist si mai putin intalnita in tarile vest-europene, unde locuitorii nu tin atat de mult la proprietate. Conform datelor Eurostat din anul 2011, in Romania, circa 96,6% dintre locuitori detin cel putin un apartament sau o casa.
Situatia este asemanatoare si in Lituania, unde 92,3% dintre locuitori sunt proprietari, pe locul trei in clasamentul european fiind Croatia, cu 92,1%.
Spre coada clasamentului intocmit de Eurostat gasim Germania, pe penultima pozitie, 53,4% dintre nemti fiind proprietari ai unei case sa ai unui apartament. ”Codasa” clasamentului este Elvetia, unde doar 43,8% dintre locuitori sunt proprietari.
Daca privim situatia in ansamblu, in Uniunea Europeana 70,9% dintre locuitori sunt proprietari ai unei locuinte.
Potrivit ultimelor date ale Eurostat din 2011, rata proprietatii in Italia este de 72,9%, in Marea Britanie este de 67,9%, iar in Spania de 82,7%. Numarul mare de proprietari din Spania se explica si prin faptul ca in decurs de doar doi ani, in perioada 2005-2007, ibericii au construit peste 800.000 de locuinte anual.
Aceasta dezvoltare rapida intr-un termen scurt a pietei imobiliare a dus si la aparitia unei diferente majore intre cerere si oferta, ajungandu-se ca in prezent, in Spania sa fie aproape 700.000 de locuinte goale.
Conform datelor oferite de catre Eurostat, singurele tari din Uniunea Europeana unde rata proprietatii depaseste 90 de procente sunt Romania, Lituania Croatia si Slovacia. Tarile in care rata proprietatii se situeaza intre 70 si 90 de procente sunt Irlanda, Norvegia, Islanda, Estonia, Letonia, Polonia, Spania, Italia, Belgia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Slovenia si Grecia.