In mod normal s-ar presupune ca persoanele interesate de cumpararea unei noi locuinte ar trebui sa profite imediat de ocazia incheierii unei tranzactii la un pret neasteptat de mic. Cu toate acestea romanii sunt mult mai putin atrasi de licitatiile pentru proprietati executate silit decat se asteptau bancherii care au luat cu asalt piata cu sute de locuinte si alte proprietati scoase la licitatie.
Preturi prea mari, proceduri prea complicate
Preturile proprietatilor executate silit sunt intr-adevar mai mici decat media de piata insa diferenta nu este nici pe departe la fel de impresionanta precum ar fi de asteptat in astfel de situatii. Pentru o economie de cateva mii de euro in cele mai bune cazuri romanii nu se inghesuie sa treaca prin seriile complicate de proceduri necesare pentru a intra in posesia unui imobil executat silit.
Explicatia o dau executorii judecatoresti:
„Clientii sunt tentati initial de idee dar renunta imediat ce inteleg ce proceduri implica acest mod de a obtine o proprietate imobiliara. Este nevoie de ordine de evacuare iar totul este destul de complicat astfel ca de obicei la licitatii se prezinta aceleasi persoane care au facut o afacere din astfel de tranzactii. Cumpara proprietatea, o zugravesc iar apoi o scot la vanzare la pretul pietei.”
Acesti „experti” in domeniu se prezinta la fiecare licitatie cu strategii clare si adesea destul de complexe pentru obtinerea proprietatii la preturi cat mai mici. De multe ori intreaga licitatie este ocupata doar de cunoscuti care lucreaza impreuna intr-o metoda supranumita de cunoscatori „metoda iepurelui„. Un asociat al persoanei care doreste sa obtina licitatia liciteaza o suma mica, iar persoana care urmareste sa cumpere ofera suma ceruta de banca, plus un euro, validandu-si astfel oferta. La proprietatile unde nu se prezinta persoane interesate si imobilul nu se vinde din prima, pretul scade mai intai la 75% pentru a doua licitatie, iar apoi la 50% moment in care se poate achizitiona pentru maxim de profit.
In ce consta procedura?
Romanii interesati de astfel de tranzactii trebuie sa concureze cu expertii in domeniu, iar in lipsa unei strategii valide, nici preturile nu sunt prea impresionante. Exista chiar cazuri in care proprietatile scoase la licitatie de banci sunt cu 1000-2000 de euro mai scumpe decat cele care pot fi cumparate direct de la proprietar, fara batai de cap.
Procedura complicata ii forteaza pe cei interesati sa se inscriere la licitatie contactand initial executorul judecatoresc care se ocupa de aceasta. Ca o garantie pentru a putea participa, cumparatorul interesat trebuie sa depuna o suma ce reprezinta 10% din valoarea imobilului, suma ce este returnata dupa licitatie, daca acestia nu castiga.
In cazul in care castiga licitatia, cumparatorul mai poate avea cateva luni bune de asteptat pana intra in posesia imobilului. Exista riscul ca termenul de evacuare sa fie prelungit, iar proprietarul initial are dreptul sa depuna contestatii care pot lungi si mai mult intregul proces deja extrem de complicat.