Se ieftinesc creditele? BNR scade dobanda-cheie

Acum cateva luni, existau mai multe publicatii care nu numai ca cereau, dar si prognozau scaderea acestei dobanzi sub …

BNR micsoreaza dobanda creditelor
BNR micsoreaza dobanda creditelor

Este scaderea dobanzii-cheie o masura eficienta pentru repornirea creditarii? Acum cateva luni, existau mai multe publicatii care nu numai ca cereau, dar si prognozau scaderea acestei dobanzi sub pragul de 6% la inceputul anului 2012. Ei bine, se pare ca acei oameni au avut dreptate, intrucat Banca Nationala a Romaniei a decis joia trecuta ca, incepand cu data de 6 ianuarie, valoarea acestei dobanzi sa scada cu circa 0,25%, de la 6% la 5,75%.

Conform unor analisti economici, valoarea va continua sa descreasca usor, pana la pragul de 5,5%, valoare pe care analistii financiari o asteapta la finele acestui an. Totusi, e greu de crezut ca BNR va recurge la aceasta masura, tinand cont ca ultima modificare a dobanzii-cheie a fost in anul 2010, sau mai exact, in luna mai a anului 2010.

Totusi, hotararea luata de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale va avea pentru moment un rol pur teoretic, o scadere efectiva a creditelor urmand sa se vada in urmatoarele luni. Totusi CA al BNR a decis ca acum este cea mai buna perioada pentru aplicarea unei astfel de masuri, intrucat vor putea studia cum anume va influenta acest factor politica de credite a bancilor principale pentru anul 2012. Totodata, agentia guvernata de Mugur Isarescu si-a reconfirmat promisiunea, aceea de a stabiliza evolutia preturilor precum si a asigura supravietuirea financiara a Romaniei. De asemenea, BNR va continua sa supravegheze indeaproape mediul extern economic/financiar, tocmai pentru ca, prin intermediul puterii de care dispune, sa apeleze la propriile instrumente, astfel incat promisiunea depusa de ei sa fie dusa la bun sfarsit.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a mai declarat de asemenea, ca desi bancherii refuza sa se alinieze termenilor propusi de agentia guvernata de el, prin reducerea dobanzii cheie, acestia vor trebui sa adopte si propriile strategii (si sa reduca dobanzile), astfel incat sa poata supravietui in continuare pe piata din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *