Rezumat
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să modifice programul guvernamental „Prima Casa” printr-o Ordonanţă de Urgenţă al cărui proiect a fost postat pe site-ul MFP.
Una dintre modificările de fond este că persoanele care au achiziţionat o locuinţă prin intermediul programului susţinut de stat pot accesa din nou programul în cazul în care prima achiziţie se dovedeşte a avea „vicii ascunse“. Vor beneficia de această schimbare cei care au cumpărat o locuinţă, dar care nu puteau face lucrări de intervenţie asupra acesteia.
Decizia a fost luată după ce reprezentanţii ministerului au fost „bombardaţi“ cu solicitări din partea beneficiarilor pentru a-şi da acordul, în calitate de titular al dreptului de ipotecă, la modificări în locuinţă.
O nouă accesare nu este considerată o a doua accesare
Modificarea legii a venit ca o necesitate, explică oficialii MFP, în contextul în care, în practică, au apărut mai multe situaţii, altele decât cele incluse iniţial în lege, care aveau nevoie de soluţii. În documentul Ministerului se arată că locuinţa achiziţionată prin programul Prima Casa trebuie să satisfacă toate condiţiile de locuit astfel încât era necesară modificarea legislaţiei în vigoare în sensul de a se permite înlocuirea imobilului achiziţionat iniţial, în cazul în care acesta este impropriu pentru folosirea sa ca locuiţă, din cauza unor vicii ascunse.
Pe de altă parte, situaţia în care o persoană care accesează din nou programul tocmai din cauza acestor probleme nu va fi considerată de noua lege ca o a doua accesare „cu condiţia ca valoarea locuinţei dobândite de către beneficiar în urma novaţiei să fie cel puţin egală cu valoarea creditului contractat”, se explică în document .
Se stabileşte şi procedura
Procedura constă ca, în continuare, în baza contractului de garantare novat, să se radieze prima ipotecă, privilegiul finanţatorului precum şi interdicţiile de înstrăinare şi grevare cu sarcini instituite asupra imobilului achiziţionat iniţial în cadrul programului. După ce proprietarul intră în posesia noului imobil, se instituie dreptul de ipotecă legală de rangul I în favoarea statului român şi a băncii, până la finalizarea procedurii de executare silită asupra imobilului care face obiectul garanţiei, cu interdicţia de înstrăinare a locuinţei pe o perioadă de cinci ani şi interdicţia de grevare cu sarcini a acesteia pe toată durata garanţiei.
Ordonanţa aduce şi acordul pentru modificări în locuinţă
Ordonanţa reglementează şi alte probleme cum ar fi realizarea unor lucrări de intervenţie şi/sau extindere pentru care este necesară autorizaţia de construire, în legătură cu imobilul ipotecat, incluzând: dezmembrări, extinderi, modificări structurale, modificări ale destinaţiei părţilor comune, precum şi orice alte modificări care, deşi nu necesită autorizaţie de construire, se înscriu în Cartea Funciară. Iar pentru acest aspect era necesar acordul Ministerului Finanţelor, cât şi al băncii. În acest sens, reprezentanţii ministerului au primit nenumărate solicitări din partea beneficiarilor pentru efectuarea unor lucrări. Această ordonanţă reglementează aceste probleme, în sensul exprimării acordului cu privire la acest tip de lucrări, atât de către Ministerului Finanţelor Publice cât şi de către bancă.
O altă modificarea se referă la radierea interdicţiei de înstrăinare a imobilului pe o perioadă de cinci ani, în cazul rambursării anticipate a finanţării garantate. „Odată cu stingerea obligaţiei garantate prin rambursarea anticipată a întregului sold al finanţării garantate, se vor radia în mod corelativ toate sarcinile şi interdicţiile înscrise în vederea garantării acesteia”, se arată în documentul MFP.