Când te deciză să te muţi sau să îţi cumperi o locuinţă, trebuie să acorzi o mare importanţă deosebită vizionării acesteia. Cu cât acorzi mai multă atenţie şi importanţă acestui aspect, cu atât vei fi mai ferit de neplăceri. Vizionarea unei locuinţe are ca scop identificarea problemelor şi în funcţie de gravitatea lor, poţi negocia frumos preţul final sau poţi renunţa.
Alege zona cu atenţie
În primul rând trebuie să îţi alegi zona în care vrei să locuieşti. Chiar dacă nu pare un aspect important, cu timpul îţi poţi da seama că ai făcut o greşeală pentru că fie e prea multă gălăgie, fie e prea aproape de o sursă de poluare. Astfel, trebuie să îţi alegi în prealabil zona unde vei căuta locuinţa. O dată îndeplinită această sarcină, trebuie să fii atent la blocul unde vei viziona apartamentul. Dacă nu ştii când este construit blocul, uită-te pe faţadă după crăpături şi după alte indicii care ţi-ar putea sugera că blocul este deja şubrezit. În cazul în care construcţia a trecut prin procesul de termoizolare, aceste aspecte sunt ascunse şi atunci le vei putea observa pe pereţii din interiorul casei scărilor. De asemenea, te poţi uita şi pe pereţii aparatametului pentru a vedea dacă sunt crăpaţi. Totuşi, ca un element de siguranţă, poţi cere actele de proprietate pentru a verifica data de construcţie a blocului. În plus, în cazul în care doreşti să cumperi un apartament într-un imobil din Bucuresti, te poţi duce cu adresa la Primăria Municipiului Bucureşti să verifici dacă aceste imobil se află pe listele celor cu risc seismic.
Fii atent la datoriile vecinilor
Înainte de a intra în apartament trebuie să acorzi o importanţă specială altor aspecte de ordin financiar. Analizează cu atenţie tabelul cu sumele de plata la întreţinere şi observă ce datornici sunt, câţi sunt, dar şi ce datorie au. Pentru că în cazul unui datornic care a acumulat sume uriaşe în decursul a mai mulţi ani, riscul este să te trezeşti fără utilităţi, iar în al doilea rând, dacă trec deja trei ani de la datorie, aceasta se prescrie, dar numai pe listele administraţiei blocului. Datoria acumulată va trebui achitată apoi de către toţi locatarii pentru că regiile şi-au luat deja o parte din bani prin fondurile de rulment, iar ele sunt în permanenţă atente la limitele de timp pentru a nu se prescrie datoriile. Bineînţeles trebuie să verifici şi în dreptul proprietarului unde mergi să vizionezi apartamentul.
Casa scării trebuie să fie îngrijită
Dacă ai trecut şi de acest pas cu bine şi nu ai pus o bilă neagră, începe să dai atenţie altor lucruri. De exemplu, cum arată casa scării, cât este de îngrijită şi curată este. Aceste aspecte îţi oferă informaţii preţioase despre vecinii pe care îi ai, dacă se implică, dar şi despre administraţia blocului, cât de bine îşi face treaba. În plus, fii atent la mirosurile care vin de la ghenă, în cazul în care mai există una în bloc, şi de la subsol, pentru că un miros puternic de umezeală sau de apă stătută, înseamnă că beciurile fie au fost inundate, fie încă sunt indundate, iar asta însemană altă bătaie de cap.
Poziţionarea apartamentului
Când ai ajuns la apartament, analizează dintr-o privire cum arată palierul, dacă este îngrjit, fii atent şi la zgomotele care s-ar putea auzi de la vecini. Pentru că dacă unul dintre ei are copil mic sau ascultă muzică la niveluri insuportabile, s-ar putea să nu îţi convină. Fii atent de asemenea la poziţia şi orientarea apartamentului, adică în ce parte dau ferestrele raportat la soare. Dacă sunt spre nord, înseamană că louinţa va fi răcoroasă, iar spre sud, va fi luminoasă şi călduroasă. Depinde numai de tine ceea ce alegi.
Atenţie la instalaţiile sanitare
O dată ajuns în apartament, trebuie să fii cu ochii în patru. Este important să vezi cât de bine a fost întreţinut de-a lungul timpului şi cât de mult s-a implicat proprietarul. Nu numai zugrăveala este importantă, ci şi instalaţiile sanitare şi cele electrice. Pentru că este posibil să trebuiască să le schimbi. Există două variante de care trebuie să ţii cont: fie sunt foarte vechi, fie au fost schimbate doar de ochii unui viitor cumpărător, dar sunt de proastă calitate. În plus, fii atent şi la gândaci, dacă este un aspect major de care ţii cont atunci când vei cumpăra un apartament.
Ţine socoteala facturilor
Fii atent apoi la utilităţi, dacă există repartitoare şi apometre, sau facturile sunt la comun. De asemenea, te poţi interesa de factura de întreţinere pe timp de iarnă şi pe timp de vară, cât şi alte cheltuieli care mai pot apărea, de exemplu, refacerea terasei sau înlocuirea unor ţevi comune.
Ultimul etaj, atenţie sporită
Şi vorbind de terasă, dacă apartamentul este la ultimul etaj, trebuie să acorzi o importanţă deosebită eventualelor urme de umezeală, mucegai, infiltraţii sau pete de pe tavan. Pentru a fi mai bine informat, întreabă şi dacă terasa blocului a fost refăcută şi când. În cazul în care timpul îţi permite şi nu te grăbeşti, şi în plus, pentru a fi mai sigur poţi face şi o mică „inspecţie” pe acoperişul blocului pentru a verifica tu însuţi.
Materiale de construcţie
Mai poţi întreba şi dacă blocul a fost construit din cărămidă sau din BCA. Acest lucru îţi poate da informaţii despre termizolarea blocului pentru că primul material de construcţie, cărămida, asigură de regulă un grad mai mare de termoizolare, faţă de BCA.
Vrei modificări? Întreabă dacă sunt permise
În plus, dacă tot eşti la acest aspect, te poţi interesa dacă structura de rezistenţă a blocului este realizată din pereţi portanţi din beton. În acest caz, nu se mai pot face modificări la apartament, de exemplu dărâmarea unui perete. În schimb, această lucrare este permisă în cazul unei structuri pe grinzi.
Verifică actele de proprietate
Ca un ultim sfat, poţi solicita proprietarului să arunci un ochi pe actele de proprietate ale imobilului. În acest fel te poţi asigura că anul de construcţie din acte este acelaşi cu cel comunicat de agentul imobiliar sau direct de proprietar, dar şi că suprafeţele declarate ale apartamentului sunt cele din schiţă.
S-ar putea sa te intereseze si:
-
Agentie imobiliara sau vanzare in regim propriu? Care varianta este mai eficienta?
-
Teren langa Bucuresti, apartament nou sau vechi? – ce este mai convenabil?
-
10 sfaturi utile pentru viitorii consilierii imobiliari
-
De ce tipuri de apartamente se feresc cumparatorii?
-
De ce sa nu cumperi casa cu plata ratelor direct la dezvoltator