Anul imobiliar 2012 a fost pana acum un an plin de imprevizibil, chiar de la inceputul anului, cand s-au inregistrat cele mai slabe oferte din 2007 si pana in momentul actual. Luna martie s-a caracterizat printr-o revenire in forta a pietei, cu stabilizarea la valori medii normale a preturilor. Per total, tendinta pare sa fie una de stabiliziare, preconizandu-se ca pana in primul semestru din 2013 se va trece catre o usoara crestere a costurilor de tranzactionare.
In maniera deja cunoscuta, www.gimo.ro a facut si anul acesta o serie de sondaje de opinie avand ca scop aflarea preferintelor romanilor in materie de investitii pe piata imobiliara.
Astfel, in primul sondaj, avand ca subiect intrebarea „Cati bani ati fi dispusi sa investiti acum intr-o locuinta?” o majoritate covarsitoare in procent de 72.31% a raspuns cu “intre 30.000 si 55.000 de euro”, pentru ca 16.94% din respondenti sa isi exprime o predispozitie catre o cheltuiala putin mai mare, “intre 55.000 si 75.000 euro”, iar 7% ar merge pana la pragul de 100.000 euro. Mai departe de acest prag, procentul celor pregatiti sa scoata mai mult din buzunar este aproape neglijabil.
Pentru urmatorul sondaj, intrebarea pusa s-a referit la tipul de locuinta preferata pentru achizitie, aici rezultatele fiind ceva mai balansate. In mod neasteptat, cel mai mare procent din cei intervievati, 45.71%, prefera locuintele vechi, insa mai aproape de centrul orasului. Acesta situatie loveste mai ales in cei ce au investit in ridicarea locuintelor noi, in ansambluri rezidentiale, pentru care romanii manifesta mult mai putin interes, cu doar 23.24% din voturi. Aceasta este probabil si o consecinta a costurilor ridicate pentru intretinerea apartamentelor din ansamblurile rezidentiale ocupate momentan doar in proportii foarte mici. Restul de 34.29% din cei ce au luat parte la sondaj au declarat ca bugetul ii limiteaza la locuinte vechi din zonele limitrofe.
Ultimul sondaj a avut ca subiect de interes maniera in care romanii prefera sa isi investeasca banii. La intrebarea “In ce ati investi acum 65.000 euro?” raspunsurile celor 3407 participanti s-au impartit astfel: 44.71% si-au exprimat optiunea pentru cumpararea unui apartament sau unei case deja locuibile si doar 23.24% ar indrazni sa se lanseze in incercarea mult mai ambitioasa de a cumpara un teren si a-si construi ulterior propria locuinta. 18.53% s-au declarat precauti, preferand sa astepte o noua scadere a preturilor inainte sa investeasca, iar 13.53% nu i-ar investi in nimic, preferand sa ii depuna la banca si aratand astfel o neincredere totala in piata imobiliara ce in prezent pare inca sa inoate in ape tulburi.