Statul garanteaza peste jumatate din creditele imobiliare

Statul garanteaza peste jumatate din creditele imobiliare

Vezi care a fost evolutia garantarii creditelor de catre stat si care este in continuare trendul in materie de credite oferite catre populatie.

Conform ultimelor statistici, peste jumatate din creditele imobiliare accesate in ultima perioada s-au acordat prin programul Prima Casa, program guvernamental in care imprumuturile sunt garantate de stat. Succesul programului a fost unul nesperat, bugetul pe anul acesta fiind epuizat inca de la inceputul toamnei cand au demarat discutiile despre o suplimentare cu 700 de milioane a plafonului de garantare.

5 ani de „Prima Casa”

Lansat in anul 2009, la mai putin de un an dupa ce boomul imobiliar s-a incheiat tragic cu o cadere libera a pretului si o criza care abia in prezent pare sa inceapa sa fie lasata in urma, Programul Prima Casa a fost raspunsul guvernului la situatia fara precedent.

Lipsa de prudenta a bancilor care in perioada 2007-2008 acordau credite fara prea multe garantii, cu grad mare de indatorare si avansuri mici s-a tradus doar cateva luni mai tarziu intr-o situatie in care debitorii saraciti brusc de criza nu si-au mai putut permite ratele la credit, iar imobilele au fost scoase catre executare silita pe o piata deja inghetata.

In aceste conditii, bancile au inasprit brusc conditiile de creditare, iar programul Prima Casa, cu garantie din partea statului de 100% si doar 5% avans minim a fost motorul care a pastrat piata in miscare pentru mai bine de 5 ani.

Initiativa s-a bucurat de succes aproape imediat, iar in cel de-al 6 an de la lansare, garantia statului a fost redusa la doar 50% dar numerele de credite accesate continua sa se mentina si chiar sa creasca.

Pe o perioada de 5 ani au fost acordate 123.000 de credite in valoare de 4.7 miliarde de euro.

Citeste si:  Ce efect are finalul Primei Case asupra pietei imobiliare?

Prima Casa in 2014

In anul 2014, conform statisticilor programul Prima Casa reprezenta 46% din totalul creditelor imobiliare acordate in tara, in scadere fata de procentul de 67% din perioada 2012-2013) conform raporturilor BNR. In acelasi timp, rata de credite neperformante se pastreaza scazuta, doar 0.03% in iunie 2014 datorita ratelor lunare si dobanzilor mici, dar si faptului ca preturile imobilelor sunt mult mai accesibile in prezent decat in perioada de boom imobiliar.

De la sfarsitul verii si pe parcursul lunii septembrie, dupa anuntul ca se va suplimenta plafonul de garantii, procentul a crescut din nou cu inca 8400 de credite acordate in valoare de 300.000 milioane de euro, ajungandu-se la 48% din totalul de credite imobiliare acordate in aceasta perioada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *