Odata cu dezghetarea pietei imobiliare, procentul de potentiali cumparatori interesati de oportunitati noi este in crestere. Interesul pentru ansambluri rezidentiale in constructie sau proaspat finalizate incepe sa rivalizeze cu cel pentru apartamente vechi aflate mai aproape de centrul vechi al Capitalei in conditiile in care preturile par destul de accesibile, cel putin la prima vedere. O alternativa atractiva insa prea putin discutata sunt terenurile de langa Bucuresti.
Apartamentele vechi, o alternativa doar pentru cei care doresc o pozitionare centrala
Desi apartamentele vechi pareau sa domine piata in topul preferintelor pana nu demult, in prezent se observa o schimbare clara de directie in ceea ce priveste intentia cumparatorilor. Apartamentele vechi in zonele marginase ale orasului incep sa piarda potentiali cumparatori in favoarea ansamblurilor rezidentiale noi care se concentreaza pe zonele limitrofe.
In centrul Capitalei, apartamentele au preturi care pot fi si de 3 ori mai mari decat alternativele aflate la cativa kilometri distanta, pretul ajungand si pana la 2000 euro/mp si sar cu usurinta de suma de 100.000 de euro.
In conditiile in care Bucurestiul este un oras aglomerat, cu trafic intens pe arterele principale, complexele rezidentiale si terenurile aflate in afara Bucurestiului devin o optiune tentanta pentru ca durata de deplasare pana in centru nu creste considerabil. Spre exemplu, daca de la statia de metrou 1 Mai pana la Piata Victoriei drumul dureaza aproximativ 10-15 minute, de la un ansamblu de terenuri pozitionat langa Bucuresti pana la Piata Victoriei, drumul va dura doar cu 15-20 de minute mai mult.
Apartamente in ansambluri rezidentiale sau loturi de teren?
Privind diferenta de pret pe metru patrat intre diversele zone ale Capitalei, devine evident de ce oportunitatile imobiliare precum loturile de teren langa Bucuresti sau apartamente in ansambluri limitrofe sunt tot mai atragatoare.
Diferenta de pret intre un apartament intr-un bloc vechi si un apartament intr-un ansamblu rezidential nou in aceeasi zona se invarte undeva in jurul marjei de 5-10%. Exista si oportunitatea de a cumpara apartamente care se afla inca in constructie, cu reduceri substantiale. Chiar si cu aceste reduceri, preturile pot depasi 70.000 de euro.
Cu toate aceasta, atunci cand se pune problema de solutii alternative pentru o locuinta moderna, cel mai avantajos model este clar cel al achizitionarii unui lot de teren si construirii unui imobil in regim propriu.
Un calcul simplu ne arata ca aceasta solutie, cu toate ca dureaza putin mai mult timp, este mult mai avantajoasa decat cumpararea unui apartament la cheie.
O casa cu 3 camere in apropierea Bucurestiului costa intre 20.000 si 30.000 de euro ridicata la cheie.
Calculul este simplu, luand in considerare cifre puse la dispozitie de constructori. Pentru ridicarea unei case la gri, fara nici un finisaj, pretul este de 150 euro/mp, iar pentru finisaje pretul se dubleaza. Acest lucru inseamna ca o casa „la cheie” construita de la zero de proprietar ajunge la un pret aproximativ de 300-350 euro/mp.
Pentru o locuinta cu 3 camere, de dimensiune medie (70 mp) cu un singur etaj, pretul de constructie si finisare este intre 21.000 de euro si 25.000 de euro. Pretul de 300 euro/mp este la jumatatea celui pentru un apartament „la cheie” intr-un ansamblu rezidential modern.
Pe langa cheltuiala cu constructia in sine, trebuie luat in calcul si pretul unor terenuri langa Bucuresti. In afara Bucurestiului, la distante de 25-30 de minute de Piata Victoriei exista loturi de teren cu dimensiuni perfecte pentru o mica vila (300-400-500 mp) cu preturi pana in 10.000 de euro. Se ajunge astfel la un pret total de 35.000 de euro, pentru casa visurilor fiecaruia, construita si finisata exact dupa gusturile cumparatorului.
Adaugand potentiale cheltuieli cu utilitatile, preturile totale nu depasesc 45.000-50.000 de euro pentru o casa cu teren, la 15 minute de Bucuresti.
Desi cifrele demonstreaza cat de atractiva este aceasta solutie, construirea unei case este o provocare la care nu oricine se poate angrena. Proiectul de constructie poate dura si pana la 6 luni, iar bugetul initial poate fi depasit cu usurinta, in functie de pretentiile beneficiarului.
Pentru cei care au timpul si increderea necesara sa inceapa un proces de asemenea anvergura, o casa in afara Bucurestiului este investitie imobiliara inspirata.
S-ar putea sa te intereseze si:
-
Agentie imobiliara sau vanzare in regim propriu? Care varianta este mai eficienta?
-
10 sfaturi utile pentru viitorii consilierii imobiliari
-
De ce tipuri de apartamente se feresc cumparatorii?
-
De ce sa nu cumperi casa cu plata ratelor direct la dezvoltator
-
Cum se poate afla valoarea reala a unui imobil in 3 pasi