tIMOn-ul de mall este un targ atipic din multe puncte de vedere

S-a deschis Targul Imobiliar National tIMOn, editia decembrie, la parterul AFI Palace Cotroceni din Bucuresti ..

S-a deschis Târgul Imobiliar Naţional tIMOn, ediţia decembrie, la parterul AFI Palace Cotroceni din Bucureşti. Înţelesesem că este o ediţie atipică, dar nu am văzut până acum un târg mai mic (sunt doar câteva standuri) şi mai înghesuit (sunt culoare de 1 m între standuri). Explicaţia pe care ne-a dat-o Vlad Vlăsceanu, director tIMOn, a fost că nu avem un spaţiu expoziţional nicăieri în ţară, spre deosebire de orice alt stat din UE, propice pentru organizarea de astfel de evenimente. Singurul existent, Romexpo, nu închiriază spaţiul, ci condiţionează organizatorii să se asocieze cu ei pentru a avea acces la el.

Aşa că pare logică alegerea, mai ales dacă ne uităm la vremea de afară care nu permite organizarea tIMOn în cortul din Piaţa Constituţiei. De aceea, organizatorii au apelat la o variantă atipică şi din alte puncte de vedere decât cel al spaţiului: dezvoltatori cu oferte speciale pentru studenţi, implicarea în găsirea de stăpâni pentru câţiva câini vagabonzi din Bucureşti, discounturi de până la 70.000 de euro etc. Chiar şi conferinţa de presă a fost atipică: într-un bar din mall, o masă rotundă formată din mai multe mese rotunde, unde s-a discutat fără ocolişuri despre ceea ce ne doare în piaţa imobiliară autohtonă.

Doar 700 dintre apartamentele noi finalizate sunt vandabile

La începutul anului, stocul de locuinţe noi era de 10.000 unităţi la vânzare, din care în jur de 3.000 adaptate ca preţ, suprafaţă şi amplasare cu posibilităţile şi preferinţele cumpărătorilor. De aceea, în acest an au fost vândute aproximativ 2.300, dintre care circa 80% se situează sub 90.000 de euro, pragul pentru încadrarea la TVA 5%. În aceste condiţii, dezvoltatorii de la conferinţă au reclamat rolul negativ pe care l-au avut iniţiativele guvernamentale asupra pieţei rezidenţiale. Şi aici ne referim la majorarea TVA, dar şi la Prima casa care a susţinut în cea mai mare măsură piaţa de apartamente vechi, politicienii nefiind interesaţi să susţină piaţa de locuinţe noi.

Citeste si:  Green City a vandut 103 case in primele noua luni din acest an

În ceea ce priveşte faptul că multe dintre locuinţele noi finalizate sunt nevandabile, unul dintre semne este acela că un fond de investiţii prezent în România nu a putut consuma bugetul dedicat achiziţiilor de locuinţe noi în acest an. „Am simţit cu toţii impactul creşterii TVA asupra vânzării de locuinţe, ca şi impactul fiecărei greve sau al fiecărei iniţiative guvernamentale din acest an. Vorbim de o Românie cu o nevoie mare de locuinţe şi de nişte români speriaţi de ziua de mâine, situaţie în care este greu să facă achiziţii majore. Într-adevăr, în acest an România Invest a încercat să facă noi achiziţii, dar nu a consumat întreg bugetul dedicat; ansamblurile rezidentiale vandabile, bine adaptate la nevoile pieţei sunt foarte puţine în acest moment şi sperăm că în anul următor vor începe construcţii noi care să respecte cerinţele pieţei. Noi am vrut să cumpărăm, dar nu am avut ce”, explică Nimrod Zvik, director marketing Be Igloo.

Toţi cei prezenţi au fost nemulţumiţi de prestaţia guvernului: dezvoltatori, investitori, agenţii imobiliare, organizatori de târguri de specialitate, jurnalişti. „Ne confruntăm cu o situaţie fără precedent. Un sector care ar putea asigura un procent substanţial din PIB şi care în orice ţară a UE a fost susţinut şi sprijnit tocmai datorită potenţialului său economic, este în continuare lăsat în voia sorţii de autorităţi incapabile să găsească soluţii coerente, dincolo de strategii desuete de PR politic. Nu avem nici măcar o cărămidă pusă la miile de locuinţe anunţate de ministrul dezvoltării, dar impactul acelor preţuri nerealiste vehiculate în piaţă a fost maxim şi dăunător economiei naţionale, nu avem zone dezvoltate din punct de vedere a infrastructurii, dar aşteptăm ca dezvoltatorii să facă minuni de unii singuri, nu avem politici fiscale coerente şi refuzăm să vedem miile de oameni care încearcă să obţină un credit ipotecar”, afirmă Vlad Vlăsceanu, director tIMOn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *