Zonele cu risc seismic din Capitala – Primaria vrea sa oblige proprietarii sa-si evacueze temporar locuintele

Se lucreaza la harta zonelor cu risc seismic, Primaria spune ca are situatia sub control si cauta o metoda legislativa de a se putea ocupa de cladirile din zonele de risc.

zone cu risc seismic bucurestiHarta zonelor cu risc maxim de seism din capitala este in curs de realizare deja de o lunga bucata de timp. Cu exceptia catorva zone in care pericolul iminent este evident, locuitorii din capitala asteapta un raspuns clar in ceea ce priveste riscul la cutremur in zonele in care traiesc. Finalizarea hartii de risc seismic va afecta probabil pe viitor multe din tranzactiile imobiliare.

Pentru a putea cataloga cladirile in functie de factorul de risc, Primaria Generala a Capitalei s-a folosit de o serie de criterii de siguranta pe baza carora fiecare imobil din Bucuresti este clasat in categorii de la I la IV, in functie de gradul descendent de pericol in caz de cutremur. Astfel, cladirile cu gradul de risc I si cladirile speciale incadrate in categoria I „pericol public” se concentreaza in principal in sectorul 1 al capitalei unde se afla 62 de astfel de cladiri din 184 in toata capitala.

Tot sectorul 1 este fruntas la toate categoriile de risc seismic, pe cand sectorul 6 este considerat cel mai sigur, cu o singura cladire incadrata la clasa I, 2 cladiri la clasa II si 2 cladiri la clasa III de risc seismic.

In Bucuresti se afla in momentul acesta 1.600 de cladiri de risc necatalogate si 758 de cladiri incadrate in clasele de risc de la I la IV.

Primaria Capitalei asigura populatia ca situatia este sub control

In ciuda numerelor sumbre, primarul capitalei asigura populatia ca Primaria are situatia sub control si lucreaza la un cadru legislativ care sa permita o interventie rapida pentru consolidarea cladirilor cu probleme, mai exact sa oblige proprietarii sa paraseasca locuintele pe perioada de consolidare.

Citeste si:  Un nou val de ieftiniri la terenurile din Bucuresti

Lucrarile de consolidare au fost nu de putine ori impiedicate de proprietari care s-au opus evacuarii temporare, reprezentantii Primariei neavand nici o baza legala pentru a-i obliga pe acestia sa se supuna. Din acest motiv momentan au fost consolidate doar 39 de cladiri cu risc seismic din totalul celor cateva sute.

Cu toate acestea reprezentantii Primariei declara ca sunt pregatiti cu masuri de urgente in cazul unui cutremur de mare intensitate, investind peste un milion de lei intr-o autospeciala de interventie, doua autospeciale de interventie rapida si doua autospeciale ce vor avea ca scop transportarea cainilor utilitari. Municipalitatea are in plan achizitionarea altor 3 autospeciale pentru folosirea in situatii de urgenta.

In materie de caini utilitari Primaria Capitalei nu sta deloc prost, avand in plan sa cumpere caini special pregatiti in valoare de 50.000 de lei anul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *